Káros az egészségre

2018.07.16. 14:26

Íme az időpont és a lista, mely vérnyomáscsökkentők árát térítik vissza

Ahogy azt korábban megírtuk, uniós szinten kivontak a forgalomból olyan valsartan tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszereket, melyek károsak lehetnek az egészségre. Most arról is döntöttek, mi legyen a betegeknél maradt készletekkel. 

S. Töttő Rita

Egyes háziorvosi vélemények szerint korom az a rákkeltő anyag, amely túlzott mennyiségben kerülhetett a kínai Huahai Phar­maceuticals által gyártott valsartan hatóanyagú gyógyszerekbe, s amely miatt az Európai Unió piacairól visszahívták az összes ilyen típusú vérnyomás csökkentőt. A július eleji gyógyszerbotrány sok ezer magyar beteget is érintett, s akkor a Fejér Megyei Hírlap megírta: a patikákban lévő érintett gyógyszerkészleteket visszahívták a nagykereskedők, árukat pedig visszatérítették a gyógyszertáraknak. Akkor azonban azt még nem lehetett tudni, hogy a betegeknél lévő gyógyszerekkel mi a teendő – azon túl, hogy felhívták a figyelmet: ne szedjék tovább.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) akkor azt nyilatkozta: tárgyalások és egyeztetések zajlanak az érintett szervezetekkel az ügyben. Úgy tűnik, sikerült megegyezésre jutni, ugyanis az intézet hétfőn jó hírt közölt a betegekkel: a gyógyszertáraknak július 30-a és augusztus 31-e között van lehetőségük a kivont, minőségi hibás valsartan hatóanyagú gyógyszereket visszavenni a betegektől. Vannak azonban korlátozások: betegenként maximum 2 doboz bontatlan, lejárati időn belüli készítmény visszavételére van lehetőség. A gyógyszerért a beteg a visszavétel időpontjában érvényes térítési díjat kapja vissza. Azt is megmagyarázták, miért van a dobozszám korlátozása: egy időben ugyanis legfeljebb háromhavi készítmény írható fel receptre, így indokolatlan, hogy két bontatlan doboznál több gyógyszer legyen otthon. A bontatlan dobozokat számla, blokk nélkül is vissza lehet vinni, bármelyik gyógyszertárban visszatérítik az árát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában