Le kell ereszteni a tározót

2018.08.10. 08:18

Kilátszik majd a száz kilós harcsák háta a vízből Csurgón?

Két méterrel csökken a tározóban a vízszint, miután – várhatóan idén októberben – megnyitják a zsilipet.

B. Kiss László

Várhatóan négy hónapig lesz csupán lecsapolva a csurgói tározó

Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

A leeresztés következtében a mederben maradó víz mennyiség harmada lesz a mostaninak: 5,8 millió köbméterről 1,8 millió köbméterre zsugorodik. Mindezt Nagy Attila, a tározó horgászati hasznosítójának, a Horgászegyesületek Fejér Megyei Szövetségének társadalmi elnöke közölte lapunkkal, miután a vízügynél tegnapelőtt, azaz szerdán tájékoztatták őt a tározó kapacitásbővítésével kapcsolatos munkák menetrendjéről.

A fehérvárcsurgói tározó országos hírű horgászhely. A tó leghíresebb hala Max. A több mint negyven kilós ponty minden évben többször is horogra akad, a pecások nagy örömére. (A halakat Csurgón – legalábbis bizonyos méret fölött – a közös fotózást követően vissza kell dobni a vízbe.) De híresek az itteni, gigászi méretű harcsák is, amelyek némelyike akár a száz kilót is elérheti. A HOFESZ, éves ütemterv szerint, rendszeresen végez haltelepítést. A tavalyi évre szóló kötelezettségük 120 mázsa ponty lett volna, de ők több mint 150 mázsát helyeztek ki a tározóba – tudtuk meg Nagy Attilától, aki elmondta: az utóbbi hónapokban elmaradt Fehérvárcsurgón a telepítés, aminek az volt az oka, hogy a vízügy eredetileg májusban tervezte a tározó megcsapolását. De azért így is 88 mázsa hal került idén a tóba.

A víz – részleges – leeresztését az a nagyszabású munka teszi szükségessé, amely a tározó befogadóképességének növelését szolgálja. A kapacitás bővítésének érdekében ugyanis meg kell magasítani a gátat, s meg kell erősíteni a fenékküszöböt.

Várhatóan négy hónapig lesz csupán lecsapolva a csurgói tározó
Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

A projekt összköltsége 2,1 milliárd forint. A munkák várhatóan szeptemberben kezdődnek, a befejezés tervezett határideje 2020 áprilisa. A kivitelezőt, közbeszerzési eljárás keretében, már kiválasztották, miként azt Tóth Sándor, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese nyilatkozta múlt héten lapunknak.

Azzal, hogy jóval kevesebb lesz a víz a tározóban, a halak élettere is jócskán leszűköl. Előfordulhat, hogy a tó megcsapolására több ízben is szükség lesz, a vízszint azonban viszonylag rövid ideig – összesen négy hónapig – lesz ilyen alacsony – mondta el Nagy Attila. A kis helyen összezsúfolódó rengeteg hal őrzését megszigorítják, és figyelni fogják az állományt. Ha kevésnek bizonyulna az oxigén, beavatkoznak – ígéri az elnök, aki szerint a horgászok is nyertesek lesznek azzal, hogy a munkák végeztével nagyobb lesz a csurgói tározó, ahol a HOFESZ csónakkikötőt is építeni szeretne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában