„Nevünk és szívünk töretlenül összeköt!”

2018.06.23. 12:00

Keresztúrról Keresztúrra – Kőbe vésett településnevek határon innen és túl

A 21 nyerőszám! A faluban eddig még soha, és Fejér megyében is nagyon régen – emelték ki a Keresztúr-találkozóról a helybeliek.

V. Varga József

Kovács József, a szövetség elnöke és Csutiné Turi Ibolya sárkeresztúri polgármester leplezte le az emlékművet

Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

A szám szerint 21 Keresztúr nevű település (Apátkeresztúr, Balatonkeresztúr, Berekeresztúr, Bodrogkeresztúr, Csernakeresztúr, Drávakeresztúr, Hejőkeresztúr, Kaposkeresztúr, Magyarkeresztúr, Maroskeresztúr, Murakeresztúr, Nemeskeresztúr, Petrikeresztúr, Ráckeresztúr, Rákoskeresztúr, Sajókeresztúr, Sarkadkeresztúr, Sárkeresztúr, Székelykeresztúr, Szilágyfőkeresztúr és Tiszakeresztúr) 19. nemzetközi találkozójának pénteken és szombaton Sárkeresztúr ad otthont. A randevú fővédnöki tisztét Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár tölti be. A szövetségbe tömörült települések jelmondata önmagáért beszél: „Nevünk és szívünk töretlenül összeköt!”.

 

A Keresztúr Nevű Települések XIX. Nemzetközi Találkozójára csütörtökön este érkeztek a küldöttségek Sárkeresztúrra Magyarországról, a Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből, a Vajdaságból és az Őrvidékről. A Hősök terén, pénteken délelőtt emlékművet avattak, mely kőbe vésve mutatja határon innen és túl a Keresztúr nevet viselő települések földrajzi elhelyezkedését. A mementó Kovács Tamás kőfaragó munkája. Az emlékművet megáldották és felszentelték az egyházak képviselői.

A települések zászlós felvonulását a Pénzügyőr Zenekar kísérte, a mintegy nyolcszáz tagú impozáns menet a sportpályán felállított fesztiválsátorhoz tartott, ahol ünnepélyes keretek között megnyitották a Keresztúr nevű települések idei randevúját.

Köszöntőt mondott Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Kovács József, a Keresztúr Nevű Települések Szövetségének elnöke és Csutiné Turi Ibolya Sárkeresztúr polgármestere. Amint elhangzott: örömteli megtapasztalni, hogy az összetartozás a mindennapokban is érvényesül a Kárpát-medencében.

Kovács József, a szövetség elnöke és Csutiné Turi Ibolya sárkeresztúri polgármester leplezte le az emlékművet
Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

A megnyitó programjában közreműködött énekkel Kápuszti Ivett, szavalattal Bobory Zoltán, mezőföldi és roma tánccal Hegedüs Zsolt, Horváth Jázmin és Oláh Roxána, kórusművel a Bella Voce kamarakórus.

A színes programok a találkozás öröméről, a kultúráról és a szórakozásról szóltak. A délután folyamán bemutatkoztak a települések művészeti csoportjai, Mészáros János Elek énekelt, este pedig az Apostol együttes adott koncertet.

A programkavalkád szombaton folytatódik egyebek között a keresztúri Levendulafesztivállal, valamint megrendezik a Keresztúrok I. Néptáncos Találkozóját, koncertezik a Tábortűz zenekar, az esti tűzugrás pedig a Szent Iván-éj jegyében zajlik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában