"ez jólesett!"

2018.09.22. 07:15

Kerékpárosan avatták fel az elkészült Szabadbattyánt és Simontornyát összekötő soponyai utat

Miután nyáron a falunap keretében felavatták a kálozi útszakaszt, csak idők kérdése volt, hogy a soponyai következzen.

Szanyi-Nagy Judit

A biciklis felvonulás élbolya. Középtájon, bal szélen Tanka Csaba, a megyei közgyűlés alelnöke, mellette Varga Gábor országgyűlési képviselő, majd Mikáné Bali Adrienn szervező

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Végigkövettük a csaknem egy évtizede várt beruházás minden egyes állomását: ott voltunk, amikor bejelentették az útszakasz felújítását, amikor elkezdték a kivitelezést, és természetesen most is, amikor átadták az utat. Bár a Szabadbattyánt és Simontornyát összekötő 6307-es számú út soponyai és kálozi része már június óta jól járható, az előbbi szakasz hivatalos felavatása csak most történt meg. A megáldás Bognár Károly atyához köthető, a látványos kerékpártúra pedig a helyi szervezőkhöz. Ugyanis a Székesfehérvár felőli Soponya táblánál az összes általános iskolás, valamint a nagyobb óvodások is megjelentek, hogy láthatósági mellényben, drótszamáron ülve, luftballonnal a kezükben végigvonuljanak a teljes, 3460 méteres szakaszon.

A lufi mellett néhányan az átvágott szalagból is hazavittek magukkal egy szeletet
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

– Nagy öröm számomra ez a köszöntő, hiszen nemcsak ezt a részt, de településünknek szinte az összes útját fel tudtuk újítani, s egyben egy olyan infrastruktúrát biztosítottunk, ami jó alapja lehet a jövőnek – mondta Béndek József polgármester. Aztán az elöljáró köszönetet mondott a segítségért Molnár Krisztiánnak, a megyei közgyűlés elnökének és Tanka Csaba alelnöknek, Molnár Istvánnak, a közút megyei igazgatójának, valamint Varga Gábor országgyűlési képviselőnek, aki szintén üdvözölte a kerékpárosokat.

A biciklis felvonulás élbolya. Középtájon, bal szélen Tanka Csaba, a megyei közgyűlés alelnöke, mellette Varga Gábor országgyűlési képviselő, majd Mikáné Bali Adrienn szervező
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

– Ennek az útátadásnak valószínűleg azok a gépjárműalkatrész-kereskedők nem örülnek, akik a Soponyán átutazók alkatrészeit biztosították – nevettette meg a résztvevőket a képviselő, aki azt a rögös utat is felidézte, ahogyan a szakemberek, közreműködők a jelenlegi állapotig eljutottak. Az úthálózat-fejlesztéssel kapcsolatban kiemelte: reményeik szerint 2023-ra elkezdik az M8-as út megépítését, amely a térségnek nagy fejlődési, kiugrási lehetőséget ad majd.

Vendégül látták a tekerésben megfáradt embereket: a terítéken gulyásleves, víz és limonádé is volt
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

– Átlagban naponta több mint háromezer gépjármű használja ezt az útszakaszt, számos tömegközlekedési eszköz, azaz csuklós autóbusz mellett. Ezenfelül a megye fontos déli összekötő útja is ez – indokolta az út felújításának szükségességét Molnár István igazgató.

 

Aztán rendőri felvezetéssel megannyi gyermek és településlakó indult útnak kerékpárral, megmutatva: a napsütötte aszfalt nemcsak szép, de kellően biztonságos is lett. Ha úgy adódott, le tudtak húzódni az árok menti murvás részre, kövek, aknafedelek és kátyúk nem nehezítették haladásukat. A végállomás a Kerti-tó volt, ahol egy rögtönzött – gulyáslevessel, limonádéval és vízzel megtoldott – pikniken vehettek részt a „túrázók”. Hogy az egyik fiatalt idézzük: ez jólesett!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában