Helyi közélet

2017.09.23. 09:00

Lehet jó a felmelegített káposzta – receptként, nem párkapcsolati tanácsként

SZÉKESFEHÉRVÁR Nagy volt a nyüzsgés tegnap a termelői piacon: a zöldbabot és a hegyes erős paprikát sokan keresték, de szép számmal vitték a káposztákat is.

Szanyi-Nagy Judit

A káposzta sokféleképpen felhasználható zöldség, mondja Kóródi Kálmánné Éva

Fotó: Szanyi-Nagy Judit

A káposztának sokféle felhasználási módja van. – Mivel még szabadföldi paradicsom is kapható, a háziasszonyok nagy kedvence a paradicsomos káposzta. Emellett ez a zöldség a csalamádék egyik alapanyaga, de káposztasalátaként is sokan fogyasztják. Télen pedig a töltött káposzta szezonja indul be – mondja Kóródi Kálmánné Éva árus, hozzátéve: – A zöldséget sokan kedvelik a húsok kiegészítőjeként, párolt formában.

Éva nagy kedvence a következő recept: zsíradékon egy evőkanál cukrot karamellizálunk. Rádobjuk az apróra vágott hagymát, picit megdinszteljük, majd az apróra szelt fejeskáposztát is hozzáadjuk. Pici sóval, ecettel ízesítjük, puhára pároljuk. Amikor már majdnem kész, a szintén apróra vágott (lehetőleg savanykásabb) almát és pár cikk ananászt hozzáadunk, összeforgatjuk. – Ez a recept kimondottan a fejeskáposztával működik, mivel a lilakáposztának olyan erős ízvilága van, hogy elnyomja az alma és az ananász ízét – részletezi Éva.

A káposzta sokféleképpen felhasználható zöldség, mondja Kóródi Kálmánné Éva
Fotós: Szanyi-Nagy Judit

Káposztavásárláskor a növény tömörségére érdemes figyelni, arra, hogy a levelek sűrűn, masszívan helyezkedjenek el, a növény tapintása kemény legyen – hiszen így még reszelni is könnyebb azt.

Közismert tény, hogy a káposztafélék magas C-vitamin-tartalommal rendelkeznek. Emellett a növény K-, B1- és E-vitaminban is gazdag, így az őszi, téli szezonban nagyon ajánlott a fogyasztása. A levelekben sok béta-karotin van, véd a légúti daganatos megbetegedések ellen, valamint segíti a látást is. De hatásos még további szervek (például a gyomor, a bélrendszer vagy a petefészek) daganatos megbetegedésének megelőzésében is, mivel a fogyasztáskor felszabaduló glükozinolát képes semlegesíteni a húsok sütésekor keletkező káros vegyületeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában