Az ezeréves templom

2018.05.20. 14:00

Jól halad a bakonybéli bencés monostor felújítása

Jelentősen előrehaladtak áprilisban a bencés monostor felújítási munkálatai.

FMH

Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök még a nyitóünnepségen helyezte el a Szent Gellért-ereklyét a felújítás alatt álló templomban. Jobbra Várszegi Asztrik, a Pannonhalmi Főapátság korábbi vezetője

Fotó: Pesthy Márton / Veszprémi Napló

Az ezeréves Bakonybéli Szent Mauríciusz-monostor felújítása és turisztikai fejlesztése projekt a tavalyi évben 1,4 milliárd forint kormányzati támogatásban részesült, amelyből a kor turisztikai igényeinek megfelelő, innovatív, országos szinten is versenyképes, élményalapú vallás- és zarándokturisztikai attrakciót alakítanak ki. Megújulnak a szakrális és közösségi terek, a zarándokpihenő, a turistákat fogadó övezet, a turisztikai épületek. A műtárgymásoló, bronzmegmunkáló és a könyvkötő műhely új épületszárnyban várja majd a látogatókat, egyben látványműhely funkciót is betöltve. A kibővített egykori magtárépületben kap helyet a monostor ezeréves történetét bemutató új kiállítás, ahol eredeti műtárgyak, épített installációk, tablók és érintőképernyős terminálok segítségével elevenedik meg a monostor történelme, és vetítés keretében lesz megismerhető a ma itt élő bencések élete. A közösségi élet támogatása érdekében közösségi ház épül.

Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök még a nyitóünnepségen helyezte el a Szent Gellért-ereklyét a felújítás alatt álló templomban. Jobbra Várszegi Asztrik, a Pannonhalmi Főapátság korábbi vezetője
Fotós: Pesthy Márton / Veszprémi Napló

A megújuló energetikai program részeként energiafészer létesül, amely egyben fedett parkolóhely is lesz. A projekt magában foglalja a Szent Mauríciusz és Vértanútársai-templom kívül-belüli megújítását, a belső teret a mai funkcionális, liturgikus és esztétikai igényeknek megfelelően alakítják át. A Szent Gellért tér a megújuló épületegyütteshez méltó, látványában illeszkedő kialakítást kap. A fogadóépület bővítésével a látogatók tágasabb térben ismerkedhetnek a monostor és a környék termékeivel, szolgáltatásaival, lesz kóstolótér, kávézó, bővül az ajándékbolt. Az elmúlt hetekben a templom felújítása új szakaszba ért, most már az építés vette át a főszerepet. A templomburkolat új rétegrendjét alakították ki, lefektették az elektromos hálózat védőcsöveit, a padlófűtés csőkígyóját, majd lebetonozták. Kiválasztották a templom külső színét, ugyanolyan fehér lesz, mint a monostor. A templom szentélyt lezáró nyugati falában egy tekintélyes repedés került elő a vakolat alól, ami a fal teljes hosszában végigfut, ennek stabilizálása az elkövetkezendő időszak feladata lesz.

A templom kívülről és belülről is megújul
Fotós: Müller Anikó Hanga / Veszprémi Napló

Megkezdődtek az ajándékbolt alapozási földmunkái, előrehaladtak a kiszolgálóépületek munkálatai, a leendő gépraktár régi, rézsútos betonburkolatát feltörték, helyette egyenes betonpadlót alakítottak ki. Folyik a karbantartó műhely, a garázs és a gyógynövény-feldolgozó helyiségek átalakítása is. Terv szerint ez az épület május végére el is készül. A templom és a majdani közösségi ház fűtés-gépészetének helyet adó energiafészer kialakítása májusban kezdődik a régi, statikailag aggályos állapotú plébániaépület bontásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában