finn oktatás

2017.11.23. 08:00

Iskolában töltötték az őszi szünetet is a kastélyiskola pedagógusai

A finn diákok világelsők a mérések alapján. A titkukat próbálták ellesni a kastélyiskola pedagógusai.

B. Kiss László

Az iszkai pedagógusok egy finnországi foglalkozáson

Fotó: iskola

Az Iszkaszentgyörgyi Általános Iskola nevelőtestületéből hatan utazhattak az őszi szünetben a finnországi Kempele városába. Az utazási költséget a képviselő-testület döntése alapján a községi önkormányzat finanszírozta. Az utazás célja a tapasztalatszerzés, a finn-magyar pedagógusok eszmecseréje, a testvériskolai kapcsolatok előkészítése volt – mondja Szonn Ibolya Mária, a Pappenheim-kastélyban található nyolc osztályos intézmény vezetője.

- Szerettük volna, hogy ha csak pár napra is, bepillantást nyerhetünk a finn oktatási rendszer napi gyakorlatába, mivel hosszú ideje a finn diákok teljesítenek a legjobban, világelső helyen a nemzetközi mérések alapján. Csak az elmúlt évben előzte meg őket Észtország – fogalmaz az igazgatónő, aki az előzményekről szólva megemlítette, hogy Iszkaszentgyörgy évtizedes kapcsolatokat ápol a finn Savukoskival. A lappföldi községgel már korábban testvértelepülési együttműködés jött létre Gáll Attila polgármester és Ari Kupsus, Iszkaszentgyörgy díszpolgára közreműködésével, és több alkalommal látogattak el a falu vezetői, képviselői, a civil szervezetek tagjai kölcsönösen egymáshoz.

A mostani finnországi látogatás közvetlen előzménye az volt, hogy júniusban az iszkaszentgyörgyi kastélyiskolában töltött pár napot egy pedagógus házaspár, Valma Karjalannen és férje a kempelei általános iskolából. Akkor ők látogattak meg néhány tanórát.

Az iszkai pedagógusok egy finnországi foglalkozáson
Fotós: iskola

Finnországban november elején is zajlott a tanítás, a tapasztaltak közül Szonn Ibolya Mária elsőként azt említette, hogy az ottani oktatás finanszírozása a legjobbak közé tartozik.

- A helyi iskola igazgatója szerint mindent megkapnak, amire szükségük van, A gyerekek iskoláztatása a családoknak ingyenes. Mondhatni, hogy a tankönyvektől kezdve az utolsó ceruzáig mindent megkapnak. Minden tanuló térítésmentesen kap ebédet. Választhat a normál étel mellett vegetáriánus vagy tojásmentes menüt. A gluténérzékenyek problémáját úgy oldják meg, hogy csak gluténmentes lisztből készült kenyeret (barna ropogós kétszersültet) kínálnak. Az ebédet svédasztalos tálalással kínálják, a gyerekek annyit vesznek, amennyit elfogyasztanak – mesélte az igazgatónő, aki szerint a tantermek felszereltsége minden elképzelhető igényt kielégít. Minden gyerek kötelező nyelvként tanulja a svéd nyelvet is, mert svédek is élnek Finnországban, illetve finnek Svédországban. Ez fontos a munkaerőpiacon történő érvényesülés miatt is.

- A pedagógusi létszám 20 százalékát teszi ki a pedagógiai asszisztensek száma. Ahol különleges bánásmódot igénylő tanuló van, ott a megfelelő szakember bent volt a tanórán és külön segítette az adott kisdiákokat. De természetesen láttunk olyan tanórákat is, ahol egy pedagógus foglalkozott a tanulócsoporttal – tette hozzá az igazgatónő, akitől megtudtuk: az iszkai kastélyiskola a kempelei iskolával közösen pályázik az Erasmus-program keretében azért, hogy a finn-magyar diákcsere is elindulhasson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában