Hetedik eset július óta

2018.09.25. 09:30

Illegális hulladék miatt bírságoltak meg egy férfit Pusztaszabolcson

Az önkormányzat Dancs Zsolt mezőőrtől értesült: szeptember első heteiben, a település külterületén, ismeretlen elkövető nagy mennyiségben használt gumiabroncsokat, valamint elektronikai hulladékot helyezett el.

FMH

A tettes a képen néhány oda nem illő tárgyat rejtett el

Fotó: mezőőri szolgálat, Dancs Zsolt

Az elkövető nyilván nem tudta, hogy Pusztaszabolcs közigazgatási külterületén, számos helyen vadmegfigyelő kamerák vannak elhelyezve, hasonló esetek felderítésének megkönnyítése érdekében.

A felvételek kielemzését követően kiderült, hogy egy helyi vállalkozó a tettes, aki Pusztaszabolcson több telekkel is rendelkezik (fahulladékot és egyéb veszélyes anyagokat tárol).

A mezőőr ezt követően tájékoztatta az elkövetőt tettének súlyosságáról, valamint felszólította az elszállítás azonnali megkezdésére, amit az haladéktalanul végre is hajtott.

A kiszabott helyszíni bírság ez esetben ötvenezer forint volt. Július eleje óta ez már a hetedik hasonló eset, ami feljelentéssel vagy helyszíni bírsággal zárult. Az eddigi esetekben sárosdi, adonyi, pusztaszabolcsi elkövetők személye vált ismertté.

A tettes a képen néhány oda nem illő tárgyat rejtett el
Fotó: mezőőri szolgálat, Dancs Zsolt

Úgy tűnik, kevesen tudják: a külterületen elhelyezett, akár zöldhulladék is, feljelentést, helyszíni bírságot von maga után. Mivel az esetek többségében a hulladék azonnali elszállíttatása a cél, a mezőőrök nem a jegyzőnél teszik meg a feljelentést, hanem helyszíni bírságot szabnak ki. A képviselő-testület döntése alapján ennek összege magánszemélynél 150 000 forint, céges elkövetőnél 300 000 forint is lehet.

A mezőőri szolgálat egyúttal a lakosság segítségét kéri a megelőzésben, felderítésben. Gyanús esetben bejelentés náluk, vagy a polgármesteri hivatal valamelyik telefonszámán tehető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában