Átadták az aláírásokat

2018.09.20. 08:00

Hétfőn tart terepszemlét a vízügy a Gajánál

Csaknem 1300 aláírás gyűlt össze Csernyén és a szomszédos Balinkán abból a célból, hogy rábírják a vízügyi igazgatóságot: tisztítsa meg, kotorja ki a Gaja-patak medrét.

B. Kiss László

Szeptember elején 63 ingatlant veszélyeztetett Bakonycsernyén a medréből kilépő Gaja-patak

Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

Bakonycsernyén szeptember elején, amikor rövid idő leforgása alatt rekordmennyiségű eső hullott, 63 ingatlant veszélyeztetett a medréből kilépő Gaja-patak.

Bakonycsernyén 868, Balinkán pedig 392 aláírás gyűlt össze

A községnek az elmúlt évtizedekben gyakran meggyűlt a baja a vízzel. A rendszerváltás után ezért elkészítették a település komplex vízrendezési tervét, aminek a megvalósítása – akkori áron – mintegy 1,5 milliárd forintba került volna. Korábban lapunk is többször tudósított bakonycsernyei partcsuszamlásokról és sárlavinákról. A vízrendezéshez 2010-et követően jutott pályázati forrásokhoz a település. Azóta – négy lépcsőben – mintegy 700-800 millió forintot költöttek el erre a célra, aminek eredményeként megszűntek a sárlavinák. A mostani eset azonban rávilágított arra, hogy az elköltött százmillióknak akkor lesz igazán értelme, ha a Gaján akadálytalanul levonulhat az ár. Annak érdekében, hogy a vízügy mielőbb elvégezze a patak medrének tisztítását, illetve kotrását, Turi Balázs polgármester aláírásgyűjtést kezdeményezett Bakonycsernyén a lakosság körében.

Az aláírásgyűjtéshez – a szomszéd falu elöljárójának, Wéninger Lászlónak a kezdeményezésére – a balinkaiak is csatlakoztak, akikre 2010-ben ijesztett rá alaposan a Gaja-patak áradása.

Szeptember elején 63 ingatlant veszélyeztetett Bakonycsernyén
a medréből kilépő Gaja-patak
Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

Az aláírásgyűjtést a múlt héten befejezték, miután Bakonycsernyén 868, Balinkán pedig 392 aláírás gyűlt össze. Az íveket tegnap – azaz szerdán – reggel személyesen adta át a két polgármester a Gaját kezelő vízügyi igazgatóság vezetőjének, Csonki István igazgatónak. – A találkozó alkalmával az igazgató úr elmondta nekünk, hogy a vízügy 2,5 millió forintot szán Bakonycsernyén mederkotrásra, s a munka elvégzésére a szerződést már megkötötték. Ez a mederkotrás nem a jelenlegi Gaját érinti, hanem a Fekete-berki vízfolyást, valamint a Suri-víz, illetve a Gaja-patak régi medrét.

A dolog azonban egyáltalán nem lesz haszontalan, mert a két régi meder jó szolgálatot tesz a falunak a belvíz elvezetésénél – számolt be lapunkban a találkozó után Turi Balázs. A polgármestertől megtudtuk azt is, hogy Csonki Istvánnal megállapodtak abban, hogy a vízügy hétfőn terepszemlét tart a Gajának a két falu között húzódó szakaszán, és megpróbál vállalkozót találni, aki – a kitermelt fa ellenében – elvégzi a balinkai bekötőúttól Bakonycsernyéig a patak medrének megtisztítását a belenőtt fáktól, bozóttól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában