Frissítve

2019.04.28. 21:02

Furcsa robbanást hallottak Fejér megye északi településein

Vasárnap 20.30 óra körül érkeztek hozzánk az első információk egy rejtélyes hangrobbanásról Csákberényből.

Szanyi-Nagy Judit

Woman covering ears and screaming outdoors.

Néhány perccel ezt követően kiderült: Isztiméren, Móron, Zámolyon, Csókakőn, Pusztavámon, Csóron, Agárdon, Pátkán és Kincsesbányán is hallani lehetett az erős, robbanást idéző hangot. Egy sárkeresztesi lakó úgy érezte, még a föld is megremegett; Iszkaszentgyörgyről pedig arról számoltak be, hogy a ház teteje „mozdult meg”. Székesfehérváron belül Feketehegyen észlelték a hangot, de a Budai úton és a Lövölde utcában élők nagy részét elkerülte ez a „jelenség”.

Hivatalos választ egyelőre nem kaptunk arról, mi okozta a hangot, de többen tudni vélik: az észlelők egy hangrobbanásnak lehettek fültanúi (néhányan fényjelenséget látva szemtanúk is), amelyet egy riasztást kapott Gripen készültségi géppár adott ki.

Frissítés (21.50)

Több település önkormányzata is megerősítette – különböző forrásokra hivatkozva –, hogy a hangrobbanást vadászrepülőgépek okozták.

A megyehatáron fekvő, Veszprém megyei Jásd közösségi oldalán például így írnak a történtekről: „Tisztelt Lakosság! Szeretnénk tájékoztatni és megnyugtatni Önöket, hogy a nagy erejű két hangrobbanást katonai járművek okozták. Nem történt sem baleset, sem robbanás. Minden rendben van, aggodalomra nincs ok. Jó éjszakát mindenkinek!”

A Jásd közelében található Tés község önkormányzatának közösségi oldalán a következőképpen fogalmaztak: „Tisztelt Lakosok! A katasztrófavédelem jelzése szerint: ma este vadászgépek által keltett hangrobbanás volt hallható.”

A Honvédelmi Minisztérium sajtóügyeletét sikerült elérnünk, a hivatalos válaszra egyelőre még várunk.

23.10

A Honvédelmi Minisztérium illetékesei közleményükben megírták: egy Bakuból Oxfordba tartó kisrepülőgép nem létesített kapcsolatot a magyar polgári légiforgalmi irányítással, „ezért a NATO Integrált Légivezetési Központ riasztotta a Magyar Honvédség készültségi szolgálatát. A feladat sikeres végrehajtása érdekében a Gripenek átlépték a hangsebességet, majd azonosították a kisrepülőgépet, amely ezt követően felvette a rádiókapcsolatot a Magyar Polgári Légiforgalmi Szolgálattal. A hangsebesség átlépésekor hangrobbanást lehetett hallani Fejér megye térségében. A Magyar Honvédség gépei a határig kísérték a kisrepülőt, majd visszatértek a kecskeméti légibázisra.”

Vezető képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában