Cserediákok csoportja

2018.07.17. 08:30

Franciák és a portugálok látogatták meg a perkátaiakat

A települést már több mint húszéves kapcsolat fűzi a franciaországi Saint-Maximin városához, és a gyerekcsoportok is több mint húsz éve utaznak egymáshoz.

Sági Zoltán

A francia és portugál iskolások a Győry-kastélyban rendezett kiállítás megnyitóján

Fotó: Horváth Dóra

Mint Vatkainé Boda Ildikó tanárnőtől, a testvértelepülési kapcsolatok önkormányzati felelősétől megtudtuk, a történetbe egy időben bekapcsolódott a kisbácsi testvértelepülés is. Volt, hogy ők is a perkátaiakkal együtt látogattak Franciaországba. Aztán a kisbácsiak kimaradtak, és a franciák hozták magukkal Perkátára az ő portugál testvértelepülésük, Figueiró dos Vinhos fiataljait – először három évvel ezelőtt. Azt követően a perkátai fiatalok utaztak a franciákkal közösen Portugáliába, majd tavaly mindenki Franciaországba, idén pedig a franciák és portugálok ismét Perkátára.

A francia és portugál iskolások a Győry-kastélyban rendezett kiállítás megnyitóján
Fotó: Horváth Dóra

A július 9-től 15-ig tartó hét alatt a diákok és a házigazdák sok közös programot és kirándulást szerveztek. Voltak a Velencei-tónál, Székesfehérvár belvárosában, Budapesten, pénteken pedig ellátogattak a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokra is, ahol megszemélyesítve találkozhattak Mártyás királlyal, a perkátai iskola névadójával. A palotajátékok során szóba kerültek a lengyel, cseh és magyar történelmi kapcsolatok is, ezáltal a visegrádi országok jelenlegi együttműködésének megértéséhez is történelmi hátteret kaptak a fiatalok.

A hét során a vendégeket személyesen kísérte el Szilasy László, a Hunyadi Mátyás Általános Iskola igazgatója is. A diákcsereprogram évről évre az önkormányzat finanszírozásával valósul meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában