visszakapta jogsiját az üldözött, de az ügy még lezáratlan

2018.10.12. 20:25

Folytatódik a fehérvári hajsza – Éjszakai üldözés a Palotain

Október 2-án elutasította az elhíresült autós üldözés áldozatának panaszát a rendőrség. Fordulat nem történt az ügyben, de annyi eredmény azért van, hogy pénteken visszakapta Huszics Márton a jogosítványát.

Palocsai Jenő

A Palotai úton, olykor a záróvonalat átlépve, a zebrán átszáguldva zajlott az üldözés. Ez önmagában is több szabálysértést jelent

Forrás: illusztráció

Még tavasszal történt, hogy Huszics zenélni volt társaival, majd elindult haza egyedül. A Palotai úton a „gombos” lámpánál lelassított, és ez nem tetszett a mögötte haladó skodásnak, amit az sűrű reflektorvillogtatással jelzett is.

Állítja, elzárták az útját

A Skoda mögül egy furgon kivágott, és elzárta az útját a megítélésük szerint lassan haladó Mitsubishinek, a skodás pedig szorosan mellé állt. A japán autó sofőrje menekülőre fogta, egy füves szakaszon keresztülvágva, a másik kettő pedig üldözni kezdte őt, át a városon. A menekülő Mitsubishiben akkor már „forgott” a fedélzeti kamera. Elindult az a felvétel, ami azóta bejárta a videómegosztó portálokat.

Gyakran a megengedett sebesség kétszeresével száguldoztak, és a kamera mindent rögzített, ami a Mitsubishi orra előtt történt. Huszics Márton közben hívta a szüleit, azok pedig a rendőrséget. A férfi bemenekült szülei házának udvarára, ahova az üldözők már nem követhették. Az öt perccel később érkező rendőrök utánuk eredtek és el is fogták őket. Az üldözött átadta a felvételt és az eszközt, amit azonnal le is foglalt a járőr.

Három hónapra eltiltották a vezetéstől

A kihallgatás, szembesítés és a videó elemzése után megszületett a döntés, amire talán kevesen számítottak, ezért hamar bejárta a médiumokat a hír, hogy 70 ezer forintos pénzbírságot és három hónap vezetéstől való eltiltást kapott Huszics mint üldözött.

Arról nem szólnak a hírek, hogy az üldöző autók vezetőit mivel sújtották, és a rendőrség folyamatban lévő ügyekről nem nyilatkozik. A Székesfehérvári Rendőrkapitányság közlekedési osztálya vizsgálatot indított, mert vélhetően nem csak az üldöző, az üldözött is kimerítette a Btk. 234-es paragrafusát.

Vagyis: eljárást indítottak két autóvezető ellen, akik a közúti közlekedés szabályainak megszegésével közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton más vagy mások életét vagy testi épségét közvetlen veszélynek tették ki.

A Palotai úton, olykor a záróvonalat átlépve, a zebrán átszáguldva zajlott az üldözés. Ez önmagában is több szabálysértést jelent
Fotó: illusztráció

Még nem ért véget a történet

Bármennyire rossz színben is tűnhet fel esetleg a rendőrség az üggyel kapcsolatban, annyi bizonyos, hogy a közlekedés szabályai ellen a felvétel által bizonyítottan vétettek, tehát a rendőrök a szabályoknak megfelelően a feljelentést megtették. Azonban az ítélet meghozatala a bíróság jogköre, tehát rajtuk múlik, hogy ez a „szabálytalan” menekülés kimeríti-e a jogos védelem fogalmát.

Senkit nem szondáztattak meg

Huszics Mártont rögtön azután értük utol, hogy visszakapta a kormányhivatalban az áprilisig visszamenőleg bevont jogosítványát. Mint mondta, nehéz időszak volt, vezetői engedély nélkül dolgozni és élni. Tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, és továbbra sem érti, hogyan lehetséges, hogy senkit nem „szondáztattak” meg akkor. A fent taglalt történet Skodában ülő szereplője a kamera körén kívül maradt, meséli az üldözött, ezért őt csak tanúként hallgatták ki a rendőrök…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában