Országzászló Védnöki Testület

2018.05.20. 09:00

Felszentelik az Országzászló emlékmű földereklyéit Fehérváron

Az Országzászló emlékmű földereklyéit pünkösdhétfőn 16 órakor szentelik fel Székesfehérvár felújított Országzászló terén.

V. Varga József

A 64 történelmi vármegye földereklyéit korábban Vidermann Csaba rendkapitány adta át Cser-Palkovics András polgármesternek

Forrás: Fejér Szövetség

Székesfehérvár országzászlót állít, hogy ezzel hitet tegyen amellett a Magyarország mellett, melynek egykor székvárosa volt. Sehol Kárpátok ölében ez a zászló történelmibb talajon, a magyar geniustól jobban áthatott légkörben nem loboghat, mint itt, hol valamikor ezt az ősi országzászlót őrizték, mellyel királyaink hadra keltek.” (Marosi Arnold: A székesfehérvári országzászló, Székesfehérvári Szemle III. évf. 2. sz., 1933.)

A Fejér Szövetség a fehérvári Országzászló és Trianon emlékmű földereklyéinek ünnepélyes feleszentelésére invitálja a honfitársakat május 21- én, pünkösdhétfőn 16 órára a megyeszékhely felújított Országzászló terére. A megjelenteket Boór Ferenc, a Fejér Szövetség társelnöke köszönti, majd Vidermann Csaba rendkapitány (Magyar Királyi Kardforgatók Rendje) a földereklyék eredetéről, Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere pedig a társadalmi összefogás jelentőségéről szól beszédében. Bense Dániel, az Abai Atilla Király Gimnázium diákja Sajó Sándor: Híd című versét szavalja. A 64 történelmi vármegye földereklyéit Nyárai-Horváth István püspöki tanácsos, szentszéki ügyhallgató, Székesfehérvár-Felsőváros plébánosa szenteli fel. Láposi Gabriella bronzműves énekszavára lezárják az ereklyetartót, és elhelyezik a téren, majd végezetül Király Dávid dudakíséretével a Boldogasszony anyák... kezdetű régi magyar himnuszt éneklik el a résztvevők.

A 64 történelmi vármegye földereklyéit korábban Vidermann Csaba rendkapitány adta át Cser-Palkovics András polgármesternek
Forrás: Fejér Szövetség

Az ünnepélyes szentelést követően Róth Péter és Boór Ferenc sajtótájékoztatót tart az Országzászló tér és az emlékmű június 4-ei avatásának előkészületeiről, majd az Országzászló Védnöki Testület első ülésére a városházán kerül sor. A szervezők, bizalommal az ősi erényben, szeretettel várnak minden fehérvári lokálpatriótát és érdeklődőt az ünnepélyes felszentelésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában