rendezvény

2017.10.12. 19:12

Székesfehérvári lehetőségekkel találkozhatnak a Felsőoktatási Expón és Állásbörzén

SZÉKESFEHÉRVÁR – A sokrétű, összetett és innovatív székesfehérvári iparral, a munkahelykínálattal és a felsőoktatási lehetőségekkel találkozhatnak testközelből október 16-17-én a Felsőoktatási Expóra és Állásbörzére látogatók.

Szanyi-Nagy Judit

A gyakorlatot helyezi előtérbe a Felsőoktatási Expó – tavaly is nagy siker volt

Forrás: FMH archív

Az október 16-án, hétfőn megrendezendő felsőoktatási expón az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara is felvonultatja képzési kínálatát. Az érdeklődők itt találkozhatnak azokkal a cégekkel, képviselőkkel is, akik a székesfehérvári ipar meghatározó szereplői. A Felsőoktatási Expó jelentőségéről, az Óbudai Egyetem székesfehérvári szerepéről Györök Györgyöt, a műszaki kar dékánját kérdeztük.

Milyen szerepet tölt be Székesfehérvár életében az Óbudai Egyetem?

Karként kettős „szerepben” határozzuk meg magunkat. Az oktatási palettánk tudományos beágyazottságát és kollegiális kapcsolataink egy részét Budapesthez, az Óbudai Egyetemhez köthetjük, de a regionális, társadalmi beágyazottságot tekintve természetesen Székesfehérvárhoz tartozunk. A beágyazódás ebben az esetben nem szófordulat, azt jelenti, az ipari kapcsolatrendszerünk olyannyira erős és megalapozott, hogy az az egyetemen belül is egyfajta sajátos szereposztást, tekintélyt indikál.

Györök György dékán
Fotós: Pesti Tamás

Gyakorta emlegetik az egyetemmel összefüggésben a duális képzést.

A képzés keretében a hallgatók az egyetemi elfoglaltságon túl jelentős időt töltenek annál a cégnél, amely őket kiválasztotta, vagy melyet a duális képzés keretében választanak maguknak. Ez egyaránt növeli a hallgatók naprakész tudásának biztosítását és az elhelyezkedési esélyüket. Az egyetemisták gyakorlatilag a hallgatói jogviszonyuk alatt becsatornázódnak a munkaerőpiacra. Ez köszönhető annak is, hogy a város ipara annyira sokrétű, összetett és innovatív, hogy számos, mérnökként végzett szakembert is igényel.

A kar és a látogatók szempontjából mi a jelentősége a Felsőoktatási Expónak?

Székesfehérvár adottságai kedvezőek a felsőoktatás szereplőinek. Az az egymásra találás, amely az ipart, az önkormányzatot és a felsőoktatást illeti, egy nagyon sikeres egymásra hatás, amelynek a legnagyobb haszonélvezője a hallgató. Egy ilyen expó arra jó, hogy a hallgatók, leendő hallgatók megismerjék azt az ipari környezetet, amelyből sok esetben csak annyit látnak, hogy a szülők fáradtan érkeznek haza onnan. A hétfői Felsőoktatási Expón megismertetjük a látogatókkal az ipar kínálatát, képességeit, igényeit. Igyekszünk bemutatni a műszaki és természettudományos képzések erősségeit, másrészt pedig ráirányítjuk a figyelmet arra, hogy Székesfehérváron világszínvonalú eljárásokat is alkalmaznak az ipar témakörében.

A gyakorlatot helyezi előtérbe a Felsőoktatási Expó – tavaly is nagy siker volt
Forrás: FMH archív

A gyakorlatban hogyan néz ki ez a kiállítás?

Az ipar szereplői csakúgy jelen lesznek standokkal, mint a felsőoktatás székesfehérvári résztvevői. Gyakorlatilag minden olyan cég fontosnak tartja a részvételt az expón, amely több mérnököt szeretne foglalkoztatni, vagy másfajta szakiránnyal rendelkező, más szakirányon tanuló mérnököket alkalmaznának. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Kara gépész-, villamos-, mechatronikai- és informatikai mérnök, műszaki menedzser, illetve geoinformatikus képzéseivel lesz jelen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában