Már csak emlék az otthon

2019.01.18. 07:00

Fejér megye gyűjtést indított a szerencsétlenül járt bodajki család javára

Leégett a házuk, a négygyerekes család otthon nélkül maradt. A történtekről a férj, Zsargó Zsolt beszélt lapunknak.

B. Kiss László

A felvétel a cikkben szereplő családról még a tűzeset előtt készült, amikor maradéktalan volt a boldogságuk

Fotó: A család

Szombati nap volt, de senki nem tartózkodott otthon a hat tagú családból. Zsargó Zsolt, a férj Pestre utazott egy ismerőssel annak kocsiján. A feleség, Viktória pedig temetésre ment a saját autójukkal Szápárra, s a gyerekeket Jásdon hagyta a nagypapájánál. Zsoltot a szembe szomszéd hívta föl: lángokban áll a házuk…

– Mire hazaértem, már este volt. A házunk romokban hevert. Mások elbeszéléséből tudom, hogy négy tűzoltóautó oltotta a lángokat – mesélte lapunknak Zsolt.

Amikor felcsaptak a lángok, egyikük sem volt otthon

A ház, ahol hét évig laktak, nem volt biztosítva. Ők pedig két hónappal korábban fejezték be a felújítást.

Mindenük bent égett, egyedül az asztali számítógép menekült meg. Az asztal, ami alatt állt, megvédte. Így legalább a rajta levő családi fotók nem vesztek oda. Elpusztult a család kutyája, Nadír is. A közép-ázsiai juhászkutya füstmérgezést kapott.

A négylábú kedvenc egyébként abban a toldaléképületben tartózkodott, ahol – a tűzoltók legalábbis így mondták – először felcsaptak a lángok. Ezt egyébként az egyik szomszéd által készített videó is megerősíti; a felvételen jól látszik, ahogy a tűz az épület hátulja felől terjed előre.

– Azt, hogy mitől keletkeztek a lángok, nem tudni. A dolog azért is rejtélyes, mert a tárolásra használt, külön bejáratú helyiségbe nem volt bevezetve a villany, és ott gyúlékony anyagot sem tartottak. Hacsak a motoros fűkasza tankjában levő benzint nem vesszük annak – jegyezte meg a férfi.

Az apa Fehérváron dolgozik, hivatásos katona. A négy gyerek Bodajkra jár iskolába, illetve – a legkisebb – óvodába. Rebeka 14, Nátán 11, Salóme 9, Elizabet pedig 5 éves. Miután fedél nélkül maradtak, először a férj szüleinél lakott a népes család Bodajkon. Ám ott kicsi a hely, így még karácsony előtt a feleség nagypapájához költöztek Jásdra. Így most Zsolt onnan jár munkába, a gyerekeket pedig az édesanyjuk fuvarozza a suliba. Mondani sem kell, nem kis logisztikai feladat egy ekkora család mindennapos utaztatása, mozgatása.

Zsolt – tiszteletre méltó fegyelmezettségről téve tanúbizonyságot – mostanra már túltette magát a történteken.

– Bár mindenünk oda lett, de – s ez a legfontosabb – a család valamennyi tagjának megmaradt az élete. A történtek hatására más szemmel, más szívvel nézem a dolgokat. Egycsapásra megtanultam becsülni az apró örömöket is, és azóta még többet dédelgetem a gyerekeim – fogalmaz az apa.

A felvétel a cikkben szereplő családról még a tűzeset előtt készült, amikor maradéktalan volt a boldogságuk
Fotó: A család

A gyerekeknek már nehezebb. Hiányzik nekik az otthon, és hiányzik a házőrző. A tanárától tudják: egyikük pityergett az iskolában is. A családot ért szerencsétlenséget mindegyikük nehezen dolgozza föl – tudtuk meg az édesapától.

– Már csak a gyerekek miatt is Bodajkon akarunk maradni. A csok segítségével szeretnénk házat építeni. Persze nem a régi helyén, túlságosan fájdalmas lenne ott lakni – mondja a terveikről Zsolt. Az albérlet egyébként Bodajkon is nagyon drága, ráadásul nem szívesen adnak ki lakást, házat gyerekes családnak a férfi tapasztalatai szerint.

A megyei közgyűlés adománygyűjtést indított

Karácsony előtt – mint arról lapunk beszámolt – a megyei közgyűlés adománygyűjtést indított Zsargóék számára. A kezdeményezéshez a megye országgyűlési képviselői is csatlakoztak. De sokan mások is segítenek, s a férj minden lehetséges támogatást megkap a honvédségtől.

– Rendkívül jó érzés tapasztalni az önzetlenséget, a segítőszándékot, ami felénk megnyilvánul. Hálásak vagyunk érte mindenkinek – mondta el lapunknak felesége nevében is Zsargó Zsolt.

További adományokat a család javára az OTP Banknál, a feleség, Zsargóné Kubik Viktória nevén vezetett számlára lehet utalni. A számlaszám: 11773487-00160582-00000000.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában