autópálya

2017.11.23. 11:30

Mi történik, ha jogosulatlanul használjuk a fizetős szakaszt?

Még november 12-én lépett hatályba az a jogszabályi változtatás, amely az e-útdíj (HU-GO) rendszere kapcsán érinti a közlekedők egy részét.

Szanyi-Nagy Judit

A HU-GO rendszerben a járművek vezetői pótolhatják fizetési mulasztásukat

Fotó: FMH illusztráció

Jogosulatlan úthasználatnak minősül, ha nem megfelelő kategóriára váltottuk meg a jogosultságot; ha a jogosultságon szereplő adatok (rendszám, felségjel) nem egyeznek a valósággal; vagy ha a jogosultság érvényességét vesztette. Csak néhány példa a lehetséges okok közül, amelyek után pótdíjat kell fizetnünk jogosulatlan úthasználat címén.

Azonban a pótdíj mérséklésére így is lehetőségünk adódik. A „könnyebb” helyzetben a 3,5 tonna össztömeg feletti járművek vannak, akik egy november 12-ei jogszabálymódosításnak köszönhetően mérsékelt, normál és emelt összegű pótdíjra kötelezhetők, annak függvényében, mikor és hányszor szegtek szabályt.

Ők ezen kívül a HU-GO rendszerben azt is kérhetik: a fizetős szakaszokon automatikusan vonják le a szóban forgó összeget az egyenlegükről.

A HU-GO rendszerben a járművek vezetői pótolhatják fizetési mulasztásukat
Fotós: FMH illusztráció

Kikre vonatkozik a szabályozás?

Először is fontos tisztázni, hogy a november 12-én hatályba lépett változások kizárólag a 3,5 tonna össztömeg feletti teherjárműveket érintik, vagyis csak az e-útdíj (HU-GO) rendszerre vonatkoznak. Ez a rendszer pedig nemcsak az autópályákra, hanem a 25/2013. évi, az útdíj mértékéről és az útdíjköteles utakról szóló rendeletben felsorolt főutakra is kiterjed. Ez alapján a díjköteles úthálózat hossza Magyarországon jelenleg 6745 kilométer – válaszolta lapunknak Török Szabolcs, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) kommunikációs vezetője.

Módosult szabályozás

A módosított jogszabályban jogosulatlan úthasználat esetén három idősáv szerint állapítják meg a bírság mértékét. Ez lehetővé teszi, hogy az úthasználó a hiba észlelését követően rövid időn belül korrigálni tudjon, és így mentesüljön a nagyobb bírság megfizetésétől. Ebben segítséget jelent a HU-GO bírságriasztás funkciója, amelynek aktiválásával a NÚSZ ellenőrzési rendszere a jogosulatlan úthasználat esetén azonnal figyelmeztetést küld az úthasználónak – tájékoztattak.

Hogyan lehetséges a korrigálás?

A módosított rendelet a bírságtételeket azon elv szerint osztja három különböző kategóriába, hogy a jogosulatlan úthasználat első észlelését követő 8 órás idősávon belül történtek-e további szabályszegések. Ezek alapján:

mérsékelt bírságösszeg kiszabására számíthat, ha a jogosulatlan úthasználat észlelését követően nem, vagy csak az onnan számított első két órán belül vét a szabályok ellen;

normál bírságösszeg kiszabására számíthat, ha az első jogosulatlan úthasználat észlelésétől számított 2. és 4. óra között ismét vét a szabályok ellen, de a 4. órát követően már nem;

emelt bírságösszeg kiszabására számíthat, ha az első jogosulatlan úthasználat észlelésétől számított 4. és 8. óra között ismét vét a szabályok ellen.

Ezek az összegek 24 ezer forinttól kezdődően akár 165 ezer forintot is jelenthetnek.

Hasznos funkciók: bírságriasztás és egyenleg

A bírságriasztás és az értesítés az alacsony számlaegyenlegről funkció egyaránt a HU-GO rendszerben regisztrált úthasználók számára érhető el, ám azokat a felhasználóknak kell bekapcsolniuk HU-GO profiljukban. Az értesítések e-mail formájában érkeznek.

Amennyiben a HU-GO rendszerben regisztrált fuvarozó az útdíjbevallását fedélzeti eszköz (OBU) segítségével oldja meg, a rendszer a regisztráció során létrehozott folyószámlán lévő összegből vonja le a megtett útszakaszok díját. Ezt a folyószámlát előre kell feltölteni – írták válaszukban.

Járműkategóriák és bírságtételeik

A bírságtétel összegét befolyásolja, milyen járművel történt a jogosulatlan úthasználat. Az e-útdíj fizetési kötelezettsége a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépjárművekre vonatkozik. Ide a J2, J3 és J4 kategóriájú járművek, azaz a két, három, illetve a négy vagy több tengellyel (beleértve a felhajtható tengelyt is) rendelkező járművek tartoznak.

Az autópálya-használat tekintetében a matricák alapján a következő kategóriákat különböztethetjük meg: D1, D2, B2 és U.

A D1 kategóriába tartoznak a motorkerékpárok, a legfeljebb hét személy szállítására képes gépkocsik és mindazon járművek, melyek még a vontatmánnyal együtt sem haladják meg a 3,5 tonnás össztömeget.

A D2 kategóriába tartozó járművekben több mint hét személy utazhat, és az autó súlya nem éri el a 3,5 tonnás súlyt. Ide tartoznak még a kisteherautók és a lakóautók.

A B2 a buszok jelzése; míg az U kategória a vontatmányt jelöli, amelyre külön, annak rendszámára szükséges megvásárolni a matricát.

Jogosulatlan úthasználat esetén a D1, D2, U kategóriákban a pótdíj összege 30 napos fizetési határidőn belül 14 875 forint, azon túl 59 500 forint. A B2 kategóriában ez 66 925 forintot, 30 napon túl pedig 267 700 forintot jelent.

Méltányossági kérelem

Pótdíjmaximalizálás akkor igényelhető, ha a jármű vezetője több alkalommal is abban a tudatban használja a díjköteles útszakaszokat, hogy járműve rendelkezik érvényes e-matricával és ennek ellenkezője csak akkor válik számára világossá, mikor az első pótdíjfizetési felszólítást kézhez kapja. Ebben az esetben feltételezhető, hogy az első jogosulatlan úthasználat és az ehhez kapcsolódó „értesítés” kézhezvétele között hosszabb idő telt el.

Ha ezért kettőnél több díjfizetés nélküli úthasználata keletkezett, az úthasználó, tulajdonos vagy üzembentartó a díjrendeletben meghatározott feltételek teljesítése mellett személyesen, vagy írásban kérheti a tartozása maximalizálását, legfeljebb két pótdíjfizetési kötelezettségre.

Amennyiben nem a tulajdonos vagy az üzembentartó jár el, magánszemély esetén meghatalmazásra, jogi személy esetén cégszerű meghatalmazásra van szükség az igénylés benyújtásához. Aláírásra jogosult személy eljárása esetén ehhez az aláírási címpéldányt is be kell mutatni. A meghatalmazott személy adatainak egyeztetése céljából a személyes ügyintézés során mindkét esetben szükség van a személyazonosító okmányok bemutatására, írásban benyújtott kérelem esetén a személyazonosító okmányok másolatát is csatolni kell a kérelem mellé.

A kérelem pozitív elbírálásának feltételei:

A kérelem csak az első felszólító levél kézhezvételét követő 15 naptári napon belül nyújtható be írásban a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. levelezési címére, vagy személyesen az ügyfélszolgálati irodák bármelyikében.

A tulajdonos vagy üzemben tartó naptári évenként egy rendszámra vonatkozóan csak egy alkalommal nyújthat be kérelmet.

A kérelem befogadását követő további 15 napon belül szükséges a maximalizált, azaz két pótdíj összegének hiánytalan megfizetése (ennek elmulasztása esetén a kérelmet figyelmen kívül kell hagyni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában