gyerekek

2018.07.17. 13:51

Fehérvári indiánok táboroznak Velencén

Rojtos, színes ruhában táncolnak, énekelnek a gyerekek az indián sátor előtt a központi területen, kicsit arrébb pedig késdobálással ütik el az időt – néhány izgalmas pillanat a Székesfehérvári Gyermek és Ifjúsági Tábor velencei helyszínén.

S. Töttő Rita

Százharminc gyerek üdül ezen a héten a Székesfehérvári Gyermek és Ifjúsági Táborban Velencén. Elsőtől hetedik osztályig, fiúk és lányok vegyesen jöhetnek az önkormányzat szervezte táborba, ahol júliusban négy turnusra osztva, különböző tematikák mentén tölthetnek el egy-egy hetet. Ezért is volt kedden délelőtt minden gyermek és felnőtt indián öltözetben, amikor megérkeztünk a helyszínre. Ez a hét ugyanis az indián törzsekről, az ő mindennapjaikról szól – meséli és mutat körbe Fux István táborvezető.

A városi tábor harmadik turnusába csöppentünk, amelyet megelőzött egy népmese és egy Hellász tábor. Az utolsó, jövőheti turnusban pedig hagyományőrző tematika mentén tölthetik a gyerekek a hetet. Több indián törzs is képviselteti magát a táborban: az észak-amerikaiaktól az apacsok, a közép-amerikaiaktól az aztékok, a dél-amerikaiaktól pedig az inkák. Megismerkednek a gyerekek a törzsi kultúrával, a férfiak, nők munkájával, hétköznapi életükkel, öltözködésükkel, sőt, hogy kicsit „trendibb” legyen a dolog, divatbemutatót is tartottak a nevelők a gyerekeknek. – A törzsek egymás között ugyan békében szoktak élni, de itt bizony időnként kitör a háború – teszi hozzá a táborvezető. Persze nem igaziból, csak úgy, vetélkedés szintjén.

– Az indián harcosoknak van csörgőkígyó játék, késpárbaj, dárdahajítás, bölényvadászat. A törzsasszony próba pedig a nők hétköznapjait mutatja be, kukoricamorzsolással és egyéb munkák segítségével, ahol a kézügyesség dominálhat. A tábori élet délelőtt és délután is izgalmas programokkal zajlik: kézműves foglalkozások, szabadtéri játékok, strandolás és a számháborúra emlékeztető indián névháború színesíti az itt töltött időt – telefon nélkül.

 

– A szülőktől engedélyt kértünk arra, hogy az értékeket begyűjtsük, melynek része a telefon is – emelte ki a táborvezető, hozzátéve: – De este fél hattól hétig a gyerekek hazatelefonálhatnak, lényegében füstjelet adhatnak haza. Az elején volt egy kis zúgolódás, de pillanatok alatt elvitte őket az élet, és el is felejtették a telefont.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában