nemzetközi elismerés

2018.09.23. 08:00

Falumegújítási Díjat nyertek az iszkaszentgyörgyiek

Európai Falumegújítási Díjban részesült a Fejér megyei település pénteken, az ausztriai Fliessben tartott ünnepélyes díjátadón.

B. Kiss László

Gáll Attila polgármester (a képen) vezetésével negyvenhat fős delegáció utazott a díjátadóra Fotó: FMH-archív

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Hetedik alkalommal írta ki a belügyminiszter 2017-ben a Magyar Falumegújítási Díj­ért zajló versenyt, melynek győztese, miként arról már korábban hírt adtunk, Iszkaszentgyörgy lett. Az ünnepélyes díjkiosztót idén májusban tartották, s annak az előző nyertes, a Zala megyei Nagypáli adott otthont. Iszkaszentgyörgy ezzel jogot szerzett ar­ra, hogy a 2018-as európai falumegújítási versenyben – egyedüliként – Magyarországot képviselje.

Sok köszönhető a közreműködő lakosságnak

A nemzetközi zsűri tagjai nyáron személyesen is fölkeresték Iszkaszentgyörgyöt, a pénteken tartott ausztriai díjátadó ünnepségre szerte Európából 23 település kapott meghívást. A fődíjat egy ausztriai falu nyerte, a nemzetközi mezőnyben hazánkat képviselő Iszkaszentgyörgy Európai Falumegújítási Díjban részesült.

Gáll Attila polgármester (a képen) vezetésével negyvenhat fős delegáció utazott a díjátadóra Fotó: FMH-archív / Pesti Tamás

Az indoklás szerint Iszkaszentgyörgy fejlődése a fa­lufejlesztés összes tématerü­letére kiterjedően átfogó jel­legű, az ott élők igényeihez alkalmazkodik. A településen igyekeznek az összes rendelkezésükre álló erőforrást, lehetőséget kihasználni. Tudatosan és célratörően oldják meg a községben felmerülő problémákat. Jelentős eredményeket értek el saját, önálló kezdeményezéseik végrehajtásával. Példaszerűen gondoskodnak a rájuk bízott kulturális örökségről, a lakosság – különösen a fiatalok és az időskorúak – szociális, egészségügyi ellátásáról. Ez a gondoskodás a helyi munkahelyek számában is megnyilvánul. Mindezen teljesítmények a lakosság nagymértékű közreműködésével va­lósultak meg.

Iszkaszentgyörgy 2009 óta vesz részt a kétévente kiírt magyarországi falumegújítási pályázaton, de most sikerült először nyernie. Ami nagy szó, hiszen a korábbi győztesek között olyan települések vannak, mint az adóparadicsomnak számító Komlóska, vagy Tihany, melynek csak mintegy 1400 állandó lakosa van, az önkormányzat idegenforgalmi adóbevétele azonban évi – legalábbis – több száz millió forintra rúg. Iszkaszentgyörgy számára Fehérvár közelsége nem csak előnyt jelent, de veszélyt is jelent, az alvófaluvá válás veszélyét. Az önkormányzat ennek elkerülése érdekében célul tűzte ki a lokálpatriotizmus, a helyi identitás erősítését. Az összkomfortos faluban négy csoportos óvoda, nyolc osztályos iskola működik, s kitüntetett szerep jut a néptánc oktatásának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában