Fejlődés útján

2018.03.14. 07:00

Évtizedes lemaradást kell pótolnia Csákvárnak

Feladatokkal teli, sűrű év elé néz Csákvár, ahol számos, az elmúlt időszak nyertes pályázataiból megvalósuló fejlesztés várható.

Borsányi Bea

A Szabadság téren a Zöldváros projektkeretében újul meg a park Fotók: Pesti Tamás

– Nyugodt szívvel állíthatom, hogy városunkba ilyen rövid idő alatt ennyi fejlesztési forrás még soha nem érkezett. Összességében közel 3 milliárd forintot számoltam össze a szennyvíz-beruházás és a 8126-os számú főút felújításának költségeivel együtt, ami Csákvár éves költségvetésének két és félszerese – fogalmazott Illés Szabolcs polgármester. A pályázatok kapcsán azt is elmondta, az inkubátorház-területfejlesztést és az iskola energetikai korszerűsítését leszámítva az összes többi pályázat – amennyiben a képviselő-testület jóváhagyja – hamarosan kivitelezési szakaszba kerül.

Az Ébner háznál – amely turisztikai fogadóközpont lesz kerékpár-kölcsönzővel, ajándékbolttal és kávézóval – hamarosan leteszik az új épület alapkövét. Heteken belül indul a Szabadság téri park rehabilitációja a Zöld város projekt keretében.

A Szabadság téren a Zöld város projektkeretében újul meg a park Fotók: Pesti Tamás

A projekt 80 millió forint pályázati pénzből valósul meg, és a park megújításán felül tartalmazza standok beszerzését, a Sportközpontban található mellékhelyiség felújítását, a települési rendezvények feltételeinek javítását és termelői piac szervezését is. Ehhez a projekthez kapcsolódóan szó van a Szabadság téren a régi vízvezetékek cseréjéről is, amelyet a város finanszírozna.

Nyáron indul az Ady Endre utcai óvodaépület energetikai korszerűsítése: tetőhéjazat- csere, födém-, és homlokzati szigetelés, nyílászárócsere és teljes gépészeti korszerűsítés.

A felújítások sorába tartozik a fenntartható települési közlekedésfejlesztés projekt is, melynek keretében 60 millió forintból kerékpárosnyom- és kerékpárút épül, új parkolókat is kialakítanak, illetve felújítják a Kossuth utcai buszmegállót.

Az orvosi rendelő felújításából már csak a külső színezés van hátra, amely az időjárás függvényében szintén heteken belül várható. Szót kell még ejteni az iparterület fejlesztéséről, amelyre 135 millió forint áll a város rendelkezésére. Ebből a Kossuth utca végén a volt termelőszövetkezeti iroda helyén épül majd egy négy vállalkozónak alkalmas épület.

– Több település közösen megvalósuló humánerőforrás fejlesztési pályázatának konzorciumvezetője is Csákvár. A bicskei kistérségből ebben a projektben városunk mellett Bodmér, Gánt, Vértesboglár, Etyek, Alcsútdoboz és Felcsút vesznek részt.

Illés Szabolcs polgármester

Csákváron ebből a támogatásból mintegy 125 millió forint hasznosul.

Rendezvények szervezésére, eszközbeszerzésre, ingyenes wifi hotspot pont kialakítására, ösztöndíjalapra, mentorálási tevékenységre, oktatási, és továbbképzésekre, valamint közösségi közlekedésre is lesz pénz. A rendezvényekkel kapcsolatban vannak már konkrét elképzeléseink.

Az egyik ilyen lesz a május elején megrendezésre kerülő Vértesi Natúr Fesztivál, egy szabadidős sportnap, amelyen a futás és a kerékpározás kap központi szerepet, de mellettük megjelennek egyéb szabadidős tevékenységek, mint a lovaglás, vagy a kosárlabda. A sportok mellett pedig kulturális programokkal is várjuk majd az érdeklődőket – árulta el Illés Szabolcs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában