A felvonulókat nem ijesztette el a rossz idő

2018.09.24. 07:00

Évtizedes hagyományokat őriznek a szüreti mulatságok Fejérben

Szüreti felvonulás és bál, táncos köszöntő: fergeteges hétvégi programok megyeszerte, a szüret jegyében. A hagyományok őrzőit még az ősziesre fordult időjárás sem tántorította el a mulatságoktól.

FMH, Borsányi Bea, B. Kiss László, Palocsai Jenő, S. Töttő Rita, Sági Zoltán, V. Varga József

A pázmándi szüreti felvonulás csőszlegényei és csőszleányai

Fotó: Igari Balázs/ Fejér Megyei Hírlap

Sukoró

Az egyik legnagyobb és legrégebb óta ápolt, ma is élő hagyomány Sukorón a szőlőszüret ünnepe, felvonulással és bállal. Ennek bizonyítására és dokumentálására jött létre az a kiállítás, melynek következtében a falu lakosai megismerhetik azt, ahogyan felmenőik vagy éppen szomszédaik életben tartották évtizedeken keresztül ezt a szokást. A kultúrházban szombaton nyílt tárlat A sukorói szüreti felvonulás – az elmúlt 100 év képekben címet kapta, melynek alapanyagát a Sukorói Hagyományőrző Egyesület a község időseit végigjárva kérte el. A féltve őrzött fényképeket digitalizálták azért, hogy ez a kiállítás létrejöhessen. A tárlat megnyitóját követően, a kissé kellemetlen időjárás ellenére kezdődhetett az „élő hagyomány”, azaz a szüreti felvonulás. A falubeli fiatalok számára nemcsak a szórakozásról, hanem a hagyományok fenntartásáról, illetve továbbadásáról, valamint a falubeli generációk összetartásáról is szól ez az alkalom. A napot bállal zárták a helyiek.

A pázmándi szüreti felvonulás csőszlegényei és csőszleányai
Fotó: Igari Balázs/ Fejér Megyei Hírlap

Gánt

A Fejér Megyei Integrált Szociális Intézmény gánti telephelyére is költözik egy kis vidámság a szívekbe, mikor az ott lakók kimennek az udvar fáinak árnyékába, ahol süteményt esznek és zenét hallgatnak. Évek óta az jelenti az ott élők számára az ősz fénypontját, amikor megjelennek a Barkócaberkenye Néptánccsoport tagjai. A népviseletbe bújt csókakői általános iskolások nemcsak táncolnak és énekelnek, hanem a fellépés végén közös mozgásra invitálják a bentlakókat. A sérült emberek és a fiatalok találkozása ritka és fontos élmény. Örömet okoz az egyiknek, és elfogadásra neveli a másikat. Most pénteken tíz gyerek és vagy húsz ott lakó kéz a kézben ropta a táncot, majd közösen sütiztek az étkezdében.

A sukorói szüreti felvonulásra népviseletben érkeztek fiatalok, idősebbek egyaránt
Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Kisapostag

A falubíró déli egy órakor békésen átvette a közhatalmat a polgármesteri hivatalnál, s ezzel kezdetét vette a szüreti mulatság. A helyi fiatalok nyitótánccal köszöntötték a szüret napját, s hozzájuk csatlakoztak vendégeik, a rácalmási Barina Táncegyüttes néptáncosai. A település kulcsát Nagy Attila polgármester adta át bíró uramnak, Horváth Kristófnak, aki párjával, Farkas Tímea bírónéval a ceremóniát követően elfoglalta helyét a hintón. A menetet a betyár vezette, felhangzott a vidám muzsika, és útjára indult a cifra karaván. „Csőszlányok, csőszfiúk szépen felvonulnak, / csikósok, lovasok ostort pattogtatnak. / Kinek kedvére van a szeptemberi móka, / jöjjön családjával a nagy szüreti bálba!” – kántálta többek közt a kisbíró, a tízesztendős Márkli Balázs. Vacsorára vegyes pörkölt várta a népeket, a derűs nap tombolával és a táncoslábúak báli vigasságával folytatódott.

Vidám, családias hangulat jellemezte a maroshegyi Böndörödőt
Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Seregélyes

A település idén a szőlőhegyre vitte a Hegyi napok rendezvényeit, amelyek kora reggeltől várták az érdeklődőket. Noha a szombat hajnalra érkező szélvihar alaposan átrendezte a szervezők elképzeléseit – az előre fölépített sátrakkal együtt –, a közös reggeli kármentés csak még jobban összekovácsolta a helyi erőket. A szőlőhegyi utak mentén az őszi terményekből épített életképek a felvonulás kezdetére ismét sértetlenül sorakoztak. A szüreti vonulást a csatlakozó lovasok és csikósok tették színesebbé, a fogatokon pedig ott zötykölődtek a testvértelepülésről, Szatmárpálfalváról érkezett vendégek is. A reggel 8-kor elkezdődött, 17 nevezős főzőverseny, amelyet a rendezvénysátorban helyeztek biztonságba, hihetetlen aromamixet hozott létre a hatalmas ponyvák alatt, miközben odakint a színpadon a programok sokfélesége futott a Szent Mihály-napi tűzgyújtásig, és az azt követő utcabálig.

Vértesboglár: a szüreti felvonulás fontos kelléke a „lovas” kocsi Fotó: Szirányi Imre

Székesfehérvár

A civil napot lefújták, a maroshegyi városrészi napot, a Böndörödőt megtartották. Igaz, a programok egy része a szabad ég alól beköltözött a kultúrházba. A Böndörödő keretében tartott főzőversenyre ezúttal 16 csapat nevezett. Nem kevés, de más években, amikor kegyesebb az időjárás, ez a szám harminc körül szokott lenni – tudtuk meg Kanizsayné Herke Zitától, a zsűri egyik tagjától. A szeles időjárás miatt az árusok és a gyerekprogramok beköltöztek a maroshegyi művelődési házba. A fakanálforgatók azonban a szabad ég alatt dacoltak az elemekkel. A Keresztapák elnevezésű csapat tagjai például Maroshegyi őszi szarvasragulevest főztek a bográcsban. Porman Zoltán, Danka Attila és Kanizsay Zsolt a levest gombával, kolbásszal megtöltött tésztabatyuval gazdagította. A tésztanyújtó gépet a kicsi kukta, Kanizsay Kende kezelte. Édesapja veterán, tizenegyedszer főzött a Böndörödőn.

A seregélyesi szőlőhegyen egy napra ugyancsak megállt az idő
Fotó: Sági Zoltán/Fejér Megyei Hírlap

Vértesboglár

Hétvégén Vértesbogláron is szüreti felvonulást tartottak, ahol a helyi német nemzetiségi táncegyesület minden megállóban ropta a táncot. A polgármester volt a traktoros, és Magosi István lovas oktató szállította a gyerekeket.

Szabadbattyán

A felvonulók, hasonlóan az elmúlt évekhez, most is több települést – Csór, Csősz, Jenő, Kőszárhegy, Polgárdi, Szabadbattyán, Tác és Úrhida – képviseltek. A battyáni szüreti felvonulás több évtizedes hagyományt ápol – mondta el Polyák István polgármester. A szombati szüreti felvonulás lovas és fogatos kompániája számos utcát járt végig, és több megállóhelyen élvezhette a helybéliek vendéglátását. A falu központjában, a Csíkvár téren a Cifrakert Óvoda Cica csoportos lurkóinak, valamint a Sárrét Néptáncegyüttes táncosainak szüreti műsora szórakoztatta a felvonulókat és a kilátogató sokadalmat. A vidám menetet a művelődési ház dolgozói némi harapnivalóval és itallal kínálták. A felvonulást követően finom pörkölt várta a megfáradt lovas, fogatos, táncos csapatot a sportpályán, majd a szüreti vigasság fináléjaként a Csíkvárban mulattak a népek Paksi Zoltán báli muzsikájára.

Pázmánd

Reggel még erős szél fújt, de az eső elkerülte a települést, így Pázmándon idén is megtartották a szokásos szüreti felvonulást, amelyhez ezúttal is sokan csatlakoztak. Az esti bálhoz a művelődési ház udvarán állítottak sátrat, ahol hajnalig folyt a mulatozás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában