Silvanus–Diana-ünnep és a bor ünnepe

2018.09.24. 17:30

Évadzáró Gorsiumban – Így zajlott az Augustalia

Amint tavasszal, Floralia ünnepével évadot nyitnak, úgy immár harmadik éve az Augustalia megrendezésével évadot is zárnak Gorsiumban.

V. Varga József

Áldozat Silvanusnak és Dianának a teátrumban

Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

„Az erdők és erdei munkások istene, Silvanus és az erdők vadjait űző Diana hatalmi körei az erdők és ligetek voltak” – harsant a narrátor szava, amikor a menet elhagyta a tornyot, és a sátor felé indult. „Mind a kettőjükben egyszerre volt jelen a természet rendje, pusztító ereje és az emberekéhez közeli isteni erők, melyek a természet látszólag kaotikus tereit és folyamatait igyekeztek szelídíteni.”

A Szent István Király Múzeum Augustalia néven évadzárót rendezett vasárnap a Gorsium Régészeti Parkban és Szabadtéri Múzeumban. Délelőtt a Silvanus–Diana-ünnepet mutatta be a Familia Gladiatoria Pannonica, délután pedig a dionüszia (dionysia) névre hallgató borünnepet. A zenés előadásokat interaktív játékokkal (íjászat, rönkhajítás, borkóstoló) kötötték egybe, közreműködött Weixelbaum Laura.

Amint Kovács Dóra múzeumpedagógustól megtudtuk: tavaszváró Floralia-ünnepük hosszú múltra tekinthet vissza, azonban az őszköszöntő, évadzáró rendezvényüket három éve hívták életre első alkalommal a felújítást követően. A Silvanus–Diana-ünneppel az erdőgazdálkodás és a vadászat antik hagyományait elevenítették fel a régészeti parkban, az ókori római szüreti játékokkal pedig a dionüszia, a bor ünnepe keretében ismerkedhettek meg a látogatók.

A délelőtti előadást követve Barosus, a gladiátor áldozatot mutatott be az isteneknek. Így szólt: „Janus, Jupiter, Quirinis, Diana, Silvanus, Nemesis, Genius Loci! Legfőképpen titeket szólítalak, Diana és Silvanus! Diana, erdők vadjait és szülő nők kínjait enyhítő szűz istennő, ki úrnője vagy az erdőket járó vadászoknak is! Silvanus, ki uralod az erdőket, mezőket! Ura vagy a földeken és erdőkben serénykedőknek! Fogadjátok áldozatunk e tömjén és bor formájában. Hálatelt szívvel köszönjük jótéteményeiteket és védelmeteket, melyekkel néha érdemtelenül is elhalmoztatok. Diana! Silvanus! Legyetek velünk továbbra is. Pártoljátok, segítsétek, mibe bízón belevágunk.”

Áldozat Silvanusnak és Dianának a teátrumban
Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

A Familia Gladiatoria Pannonica ezt követően egy mitológiai jelenetet mutatott be Silvanus életéből, amint a narrátor közölte: „Silvanus az erdőt járva síró kisdedre lel, a magára hagyott kicsi Pánra, Hermész és egy nimfa fi ára. Megszánja, és elhatározza, hogy felneveli a kisdedet.” Azután egy újabb mitológiai jelenet következett Dianáról, a liget királyáról és kihívójáról. Az ádáz harci párbajban végül a kihívó győz, aki megkoszorúzza magát.

„Emberek!” – zárta le az íjászat és a rönkhajítás végeztével az előadást a narrátor. „Diana és Silvanus ereje és mitologikus tettei jussanak eszetekbe… Emelkedjetek felül a bennetek is meglévő ősi természet erkölcsöt mellőző vadságán. Lépjetek túl ezeken a késztetéseken, és zabolázzátok meg őket. Váljatok magatok is Dianává és Silvánusszá!”

A nap folyamán látogatható volt a Vadex Zrt. trófeabemutatója, s az évadzárót kézműves-foglalkozások is színesítették. A nyitvatartásról megtudtuk: a park és múzeum az évadzárót követően sem zárja be kapuit. Október 31-ig, hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között, november 1-jétől március 31-ig, hétfő kivételével naponta 8 és 16 óra között lesz látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában