A leglátványosabb pusztítás egy földúton történt

2018.06.12. 07:00

Elmosott utak Fejérben: vajon mi lehet a megoldás?

Jöjjenek el hozzánk, érdemes megnézni, milyen pusztítást végzett a hirtelen lezúduló eső a településen! – kereste meg a Hírlapot a napokban Pap László, Szabadhídvég polgármestere.

Szanyi-Nagy Judit

A víz pusztító erejének nyomát, a hatalmas szakadékot Kiss Gyula képviselő is megörökítette

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Egy ilyen meghívásra nem lehet nemet mondani, így hát nyakunkba vettük Fejér megyét, és elindultunk a községbe. Útközben különféle képeket vizionáltunk: tavakká alakult utak és sártengerek képei váltakoztak a szemünk előtt. Megérkezésünkkor Kiss Gyula helyi képviselő, gazda fogadott bennünket, aki azonnal átültetett a crossoverjébe, mondván, a „hagyományos” autóval nem ajánlott a község néhány pontján közlekedni.

Elmosott utak, mint egy katasztrófafilmben

Első utunk a Sió utcába vezetett, s már az út első felén látszódott a probléma: a csapadék a lejtővel megegyező irányban hordta el mindazt a törmeléket – kavicsot, ágakat, sarat –, amely az útjába került. A hömpölygő elegy nem szégyellt utat törni magának, még a járdát is el-elmozdította. Igazán nagy kár azonban a határban keletkezett. Itt a hirtelen lezúduló esőt és jégesőt nemcsak a termények sínylették meg, de maga az út is: több helyen sártenger, lefolyás nehezíti a közlekedést, egy helyen pedig 2–3 méter mélységben szakadt be az út.

– Ilyet csak a filmekben láttunk eddig – szaladt ki a szánkon, amikor megláttuk a több méteren át húzódó, mély gödröt, amely a közlekedést teljesen ellehetetleníti ezen a szakaszon. A gazdáknak, akik meg szeretnék nézni terményeiket, gazdatársuk növényein átgázolva kell eljutniuk a saját parcellájukra, egy terepen haladni képes járművel.

A víz pusztító erejének nyomát, a hatalmas szakadékot Kiss Gyula képviselő is megörökítette
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

– Először 70 milliméter eső esett le, amit rövid idő alatt 10, majd 15 milliméter követett. Nincsenek árkok, így a földekről bejövő víz és sár végigfolyt Szabadhídvégen, sok helyen az út alatt található pincék is beszakadtak. Volt, ahol 1,70 méter mély vízmosások voltak, ide Tolna megyéből érkezett segítség – mondta Kiss Gyula.

A kimosott Sió utca és a helyükről elmozdult járdalapok
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

– Vis maior kárigényt nyújtunk be, hogy rendezni tudjuk a problémát, hiszen mindegyik út önkormányzati tulajdon – beszélt a megoldási lehetőségről Pap László polgármester. Remélik, találnak megfelelő támogatást a károk rendezésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában