az egyediség a kulcsszó

2018.03.19. 17:30

Elképesztő falfestményeket alkot a fehérvári Szabó Szonja

Rengeteg lehetőséghez nyúlhatunk, ha unjuk egyszínű falainkat, azonban Szonja olyan egyedi és személyre szabott falfestéseket készít, amik csak a mi igényeinkre és elképzeléseinkre vannak szabva.

Tringli Alexa

Szabó Szonja kreativitását és önkifejezését akkor is kiéli, amikor megrendelésre dolgozik. A fiatal fehérvári lány sosem tanult festeni, mégis megtalálja a tökéletes egyensúlyt a megrendelők és a saját ízlése között. Hitvallása, hogy szeretne valami maradandót alkotni és a lakásokból otthonokat varázsolni. Festményei széles skálán mozognak, az absztrakttól a városképeken át a növényi ornamentikáig minden megtalálható. Szonja a Facebook-oldala, Art by Heart már több mint 7000 rajongóval büszkélkedhet, ami sokat elárul megrendelői elégedettségéről és munkáinak szépségéről.

Mióta foglalkozol a falfestéssel?

A Facebook oldal picit több, mint egy éve indult el, de már előtte is festettem.

Tanultál rajzolni, festeni vagy csak hobbiból indult?

Általános iskolában rajzszakkörös voltam, de alapvetően inkább hobbinak nevezném.

Teljes állásként végzed ezt vagy iskola/munka mellett? Látsz benne jövőt, meg lehet élni falfestésből?

Januárban végeztem a marketing mesterképzésen, erről is írtam a szakdolgozatomat (a saját vállalkozásomon keresztül bemutatva a közösségi média hatását egy kezdő vállalkozás életére). Szóval suli mellett kezdődött a „szeretnék valami maradandót hátra hagyni” gondolatával, aztán az alkotás öröme mára kiegészült. Fejleszteni szeretném a jelenleg működő folyamatokat és kiegészíteni a tevékenységi köröket. És igen, úgy látom, hogy meg lehet élni falfestésből, hiszen jelenleg főállásként csinálom, félállásban nem lenne értelme, mert túl kevés időm maradna.

Lesifotó – Szonja munka közben Forrás: Szabó Szonja

Honnan jött az ötlet, hogy falakra fess? Kislányként esetleg megpróbáltad a falfestést otthon is?

12-13 évesen festhettem a gyerekszobám falára, akkor kezdődött, hogy honnan jött akkor az ötlet, az már homályba vész. Ugyanakkor valószínűleg azzal magyarázható, hogy szeretem a változatosságot, az egyediséget, a megújulást.

Van rá igény, hogy egyedivé varázsolják a szobát, nem elég a már szinte mindenhol kapható falmatrica?

Van, aki nem engedheti meg magának a festést, nekik a falmatrica egy szuper megoldás, lehet remek minőségűeket kapni, de a két dolog teljesen más. A festés esetén minden (méret/szín/stílus/formavilág/elhelyezkedés stb.) teljes egészében személyre és lakásra szabható. Akinek igénye van az egyediségre, vannak saját, konkrét elképzelései és hajlandó egy úgymond „funkció” nélküli művet megfizetni, az a festést választja.

Elsősorban milyen korosztály keres meg?

Jobbára 35-45 közötti családosok (pl.: gyerekszobák, nappalik, üres folyosók), és a kiadásra szánt lakások tulajdonosai (korfüggetlen). Az utóbbi kézenfekvő, hiszen egy-egy fényképpel kell eladniuk a lakásukat, méghozzá óriási versenyben. Emellett a B2B szektor (éttermek, szállodák, irodák) jelentik még a 3. ágat.

Honnan szerzel inspirációt? Esetleg van valaki, akinek a munkásságát figyelemmel követed?

Nem vagyok kifejezetten az az elvont művészlélek, így nem emelnék ki senkit, akinek a munkásságát alkotás szempontjából kifejezetten követem. Ugyanakkor ötletgyűjtésre, ha a saját gondolatok kiapadnak, a Pinterest ideális. Plusz érdemes nyitott szemmel járni a világban (néha meglátni egy furcsa levelet az erdőben stb.).

Sok műveden szerepel Budapest, miért ilyen fontos számodra a város?

Szeretek Budapesten élni, de az, hogy a munkáimban gyakran megjelenik az inkább megrendelői igény, a külföldiek szeretik Budapestet, így sok az Airbnb-s lakás és az onnan érkező megrendelés.

Felkéréseket teljesítesz, vagy van olyan eset, amikor szabadkezet kapsz?

Fele-fele arányban, mindkettőnek más az előnye.

Ki tudnál emelni a munkáid közül olyat, amihez kötődsz? Van olyan festmény, melynek elkészítése emlékezetes élmény volt?

Az első munkáknál még nagy stresszt jelentett mindegyik, mert nem voltam biztos magamban, de ma már rutinosabb és ezáltal magabiztosabb vagyok. Mivel minden munkám egyedi, így nehezen tudok kiemelni egyet-kettőt, hiszen mindegyik új élmény, új kihívás. Szeretem a világtérképeket és a mandalákat, mert az adott „kereten” belül általában szabad kezet kapok. A színátmenetek nagy kedvenceim, talán azokat élvezem a legjobban. És jelenleg kacsintgatok az absztrakt irányába is.

Van olyan festményed, amin megjelenik Székesfehérvár?

Sajnos még nincsen, de reméljük kedvet kap majd néhány fehérvári étterem- vagy kávézó tulajdonos, hogy tapéta helyett egyedi, akár Székesfehérvár nevezetességeit ábrázoló dekorációs falfestést válasszon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában