politikai és értékvita zajlott

2018.02.15. 16:20

EKF: Fehérvár nem jutott tovább, a polgármester a meghallgatást kifogásolta

A város is pályázott, ám végül Debrecen, Győr és Veszprém jutott be az EKF 2023 projekt döntőjébe. A polgármester a meghallgatási folyamatot kifogásolta. 

Bokros Judit

Fotó: Nagy Norbert

Az Európai Bizottság tizenkét fős szakértői csoportja – köztük két magyar taggal – értékelte az elmúlt két napban az Európa Kulturális Fővárosa (EKF 2023) projektre jelentkező hét magyar város – Győr, Szombathely, Székesfehérvár, Veszprém, Eger, Debrecen, Gödöllő – pályázatát.

Nincs második kör

Fejér megyeszékhelye nagy reményekkel indult, ám csütörtökön dél körül kiderült: nincs a második körbe továbbjutott városok között. Erről, s a meghallgatásról Cser-Palkovics András polgármester a Városház téren beszélt.

Először is gratulált  a három továbbjutónak, majd  a meghallgatás kapcsán elmondta, úgy érezték:  a szakértői bizottság inkább ideológiai alapon ítélt. Egy szakértő megjegyzést tett például a Tele Élettel! című imázsfilmre, a „fehér, keresztény Európa propagandafilmjének” nevezve azt – mondta Cser-Palkovics András, aki úgy látta: az értékelés hat szempontja meghallgatásukkor egyáltalán nem érvényesült. A bizottsági tagok nem foglalkoztak a fenntarthatóság kérdésével, a beruházásokkal, Fehérvár kulturális intézményeivel, a tartalmi, művészeti koncepcióval. Alapvetően értékvita zajlott, ezért a polgármester sem a testületet, sem a meghallgatást nem tekinti szakértőinek.

Cser-Palkovics András polgármester megköszönte a pályázat összeállítóinak munkáját, a fehérváriak támogatását Fotó: Nagy Norbert

A bizottság által megfogalmazott kritikákból elmondta még: hiányolták a filmből a szegényeket és a migránsokat, sokallták a keresztet, a templomokat, továbbá azt a hozzáállást, hogy erre a város értékként tekint. Az egyik bizottsági tag, egy belga politikus kifogásolta, hogy a pályázat alapját, identitását a görög, a római és a keresztény-zsidó kultúrkör határozza meg.

A bemutatkozás egyébként két nap alatt zajlott, a Nemzeti Múzeumban. Fehérvár esetében is fél órás prezentációra volt lehetőség, ezután a bizottság tagjai egy órában kérdeztek a várost képviselőktől. A szakmai bizottság javaslatáról körülbelül három héten belül kell végleges döntést hoznia Balogh Zoltán miniszternek – tudtuk meg a polgármestertől, aki úgy véli, bármelyik is lesz a most kiválasztott városok közül Európa Kulturális Fővárosa, méltó lesz a cím viselésére.

Elfogadhatatlannak tartják

A történtek kapcsán Cser-Palkovics András azt kéri majd a fehérvári közgyűléstől: jelezzék a szakminisztérium irányába, hogy elfogadhatatlannak tartják ezt az eljárást.

- Nem az eredményt vitatjuk, hanem az eljárást. Ezért jeleztük, hogy mi hozzájárulunk a prezentációnk és az egész meghallgatás nyilvánosságra hozatalához – tette hozzá a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában