Izgalmas előadások minden hónapban

2018.06.19. 08:15

Egy spanyolos év a VMK Pedagógia Szakkönyvtárában

De ki számítana a spanyol inkvizícióra? Főleg a VMK Pedagógia Szakkönyvtárában? A helyzet azonban az, hogy a könyvtár az életen át tartó tanulást támogató pályázati kiíráson nyert forrásnak köszönhetően egy éven keresztül jobbnál jobb spanyolos előadásokkal várja az érdeklődőket.

Sági Zoltán

Demeter Zsófia előadása a múltról, de a mának is szólt

Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

A „spanyol szakkör” előadásai közül elsőként a történész Demeter Zsófiáé hangzott el hétfőn, aki a spanyol gyarmatosítás nagy ívű összefoglaló bemutatásával ajándékozta meg a hallgatóságot. A Szent István Király Múzeum volt igazgatója nagy rutinnal adott kortárs kontextusban is jelentésgazdag beszámolót a történelmi periódusról. Miközben a történész biztos kézzel rekonstruálta a hallgatóság számára a korszak nagy ívű összefüggéseit, olyan apró tévhitek korrekciójára is kitért, mint például hogy az újvilágban ismeretlen lett volna a kerék.

Demeter Zsófia előadása a múltról, de a mának is szólt
Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Megtudhattuk: a Machu Picchu feltárásakor a kutatók találtak kerekes gyerekjátékokat – egyszerűen csak az újvilági őslakosok számára értelmetlen lett volna ugyanezt, vagyis a kocsit nagyban is elkészíteni úgy, hogy a kontinensen nagy testű igavonó állat, a spanyolok érkezése előtt, nem élt. A spanyol szakkör egy éven át havonta várja majd az érdeklődőket, bár a következő alkalom történetesen két hét múlva lesz. Faix Dóra Spanyolország régióiról beszél majd július 2-án, ősszel pedig egy spanyol nap is megrendezésre kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában