Nagyon jó ez a program!

2018.04.21. 09:30

Szirénázó tűzoltóautók és sikítások törték meg a csendet Dégen

Nagyon jó ez a program! – ordította egy általános iskolás kisfiú előttünk elszaladva, amikor beléptünk az intézménybe.

Szanyi-Nagy Judit

Az biztos: ez az egészségnap mindenki emlékezetében megmarad

Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

A felkiáltás igazságtartalmáról hamar meggyőződhettünk mi is: a dégi általános iskola udvarán, több tantermében, az intézményhez kapcsolódó sportpályán és a játszótéren is lelkesen mozgolódtak a fiatalok, az életszerű szituációkba pedig a felnőtt néző is könnyen beleélte magát. Mint azt Lászlóné Kovács Márta igazgató elmondta, négy tanórát követően rendezték meg tegnap az egészségnapot és az egészségügyi versenyt. Kezdetben az 1–4. osztályos tanulóknak Tilhof László, az OMSZ enyingi mentőállomásának vezetője tartott előadást és bemutatót a különféle sérülésekről és az újraélesztésről. Eközben a felsősök egészséges életmóddal, táplálkozással kapcsolatos teszteket töltöttek ki, salátákat készítettek, illetve a jelentkező csapatok egy ötállomásos versenyben is megmutathatták tudásukat.

Az egyik tanteremben salátákat készítettek
Fotós: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

– A mentési feladatok között volt újraélesztés, valamint eszméletlen beteg, vérzések, törések és gyermekbalesetek ellátása is. A feladatok kidolgozásában és értékelésében Pap Regina védőnőtől és Boda Attiláné körzeti ápoló­nőtől kaptunk szakmai segítséget. A tematikus versenyfeladatok összeállítója Papné Kokas Tünde tanárnő volt, az elsősegélyszakkör vezetője. A kivitelezésben, lebonyolításban a szakkör tagjai jeleskedtek – számolt be a csapatmunkáról az igazgató.

A népes gyermeksereg minden tagja ki akarta próbálni, milyen a tűzoltóautóban ülni
Fotós: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

A nap zárásaként egy baleseti szimulációt élhetett át az iskola összes tanulója: az udvaron felsorakozott, főleg alsósokból álló gyermeksereg annak lehetett szemtanúja, ahogyan egy sofőr rosszullét miatt diáktársaik közé hajt. A helyszínre a Dég Községi Önkéntes Tűzoltó Egyesület érkezett, Szanyi-Nagy Zsolt vezetésével, hogy áramtalanítsák a járművet, kivágják a beszorult sérültet, s eloltsák a képzelt lángokat. Eközben a vérfagyasztó hangerővel sikoltozó gyermekhadat az elsősegélyszakkör tagjai nyugtatgatták és látták el. A sikeres szimuláció végén a gyermekek a tűzoltóautókba is beülhettek.

Tilhof László, az OMSZ enyingi mentőállomásának vezetője tartott előadást és bemutatót az alsó évfolyamos diákoknak
Fotós: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában