félholdak

2018.03.18. 09:00

Dióval szórt sütemény Kossuth-módra

A legenda szerint egy pozsonyi vendéglő diós étele volt Kossuth Lajos kedvence.

Szanyi-Nagy Judit

Egyes feljegyzések szerint a mandulakrémes verzió az eredeti, ám a magyar háztartások többségében kevésbé található meg ez az összetevő. Így most a sokak által ismert, diós verziót mutatjuk be.

Egy közepes tepsit kenjünk ki vajjal, majd szórjuk meg egy kevés liszttel. 12 dkg diót vágjunk durvára. 20 dkg lisztben keverjünk el fél tasak sütőport. Öntsünk össze 20 dkg cukrot és 1 tasak vaníliás cukrot, keverjük össze azokat, majd habosítsuk fel 20 dkg vajjal. Ehhez adjuk hozzá 4 tojás sárgáját, majd az elegybe szórjuk bele a sütőporos lisztet. A 4 tojás fehérjét verjük kemény habbá, majd forgassuk bele a masszába.

Az így kapott tésztát simítsuk az előmelegített tepsibe, szórjuk meg dióval. A sütemény alul-felül sütéssel 180 fokon, 30 perc alatt éri el a megfelelő állagot, de érdemes tűpróbát végeznünk. Miután kivettük a sütőből, hagyjuk hűlni, majd pogácsaszaggatóval vagy pohárral vágjunk először köröket a tésztából, ezt követően – megfelezve azokat – félholdakat. A tetejét szórjuk meg porcukorral, esetleg még egy kevés dióval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában