gyógyszerkincs

2018.03.22. 16:30

Deákul írt feliratok – Nyomozás a Fekete Sas Patikamúzeumban

Deákul írt feliratok címmel Szima Viktória, a Fejér Megyei Levéltár munkatársa tartott szerdán előadást a Fekete Sas Patikamúzeumban.

V. Varga József

Szima Viktória adott elő a múzeumban

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Néhai Grabarits István gyógyszerész, gyógyszerésztörténész inspirálására Dobson Szabolcs gyógyszerész, a Magyar Gyógyszerésztörténeti Társaság elnöke és Szima Viktória, a Fejér Megyei Levéltár munkatársa az egykori Fekete Sas Patikamúzeum latin nyelvű feliratainak megfejtésébe fogott még 2014-ben. A feliratok megfejtéséről – amihez nem kis nyomozótehetségre is szükség volt – Szima Viktória számolt be hallgatóságának.

Szima Viktória adott elő a múzeumban
Fotós: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A Fekete Sas gyógyszerkincséből mintegy 600 feliratot fejtettek meg 1747-től kezdődően 1950-ig bezárólag. Amint az előadó kiemelte: a barokk kori címkék mintegy 90 százalékát sikerült megfejteniük, a későbbi edények felirataival együtt összesítve 80 százalék felett van a megismert orvosságok száma. Szó esett a többi között az orvosságok alapanyagairól, kézzel írt számlákról és a jezsuiták eszközleltáráról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában