A szeretet, hit és bizalom az igazi gyógyító erő

2018.09.25. 20:00

Csóka Judit meséi a gyógyulásról: Nappal a homlokunkon!

Sok helyen kipróbálta a mesék erejét. Mesélt már hajléktalanszállón, anyaotthonban, kórházakban, idős, beteg embereknek, iskolákban és könyvtárakban. Utánajárt annak, mit mondanak a mesék a betegségekről és a gyógyulásról.

V. Varga József

Csóka Judit: „Túl a vízen fehér nyírfa, lélekmadár lakik rajta”

Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

Csóka Judit klinikai szakpszichológus, hipnoterapeuta, meseterapeuta. Boldizsár Ildikó: Meseterápia könyvére 2011-ben bukkant rá. Úgy érezte, valami olyanra talált, amit régóta keresett.

Minden élethelyzetnek megvan a maga meséje – mondja Csóka Judit. Meséket válogatott, melyek a múlt évben jelentek meg kötetben, Mesék a gyógyulásról címmel. A könyv sárbogárdi bemutatóján találkoztunk vele a Madarász József Városi Könyvtárban.

Judit utánajárt annak, mit mondanak a mesék a betegségekről és a gyógyulásról – mondta róla mestere, Boldizsár Ildikó. Megdöbbentő anyagra bukkant, amelyben nemcsak az a legfontosabb üzenet, hogy a betegségekből van kiút, hanem az is, hogy milyen sok figyelemre, gondoskodásra és törődésre van szükség életünk szebbé és jobbá tételéhez. S nem csupán másoktól, hanem saját magunktól is.

Minden ember Nappal a homlokán, Holddal a tarkóján és a szemében csillagok ragyogásával születik – folytatja Judit. Ám ha elveszítjük az értelem világosságát, a Napot, ha sivárrá válik a lelkünk, vagyis eltűnik a Holdunk, és kihunynak szemünkben a tisztánlátás csillagai, akkor a betegség hamar átveheti felettünk az uralmat.

Viszont a Nap, a Hold és a csillagok visszaszerezhetők, igaz, gyakran hosszú utat kell megtennünk ezért. A gyógyulás egyszerű, könnyen érzékelhető, látható-hallható cselekvéseken keresztül történik: egy karnyújtás, egy érintés, egy szó. A cselekvések mögött azonban csak a szívünkkel felfogható szeretet, hit és bizalom az igazi gyógyító erő.

Csóka Judit: „Túl a vízen fehér nyírfa, lélekmadár lakik rajta”
Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

A testi gyógyulás a lélek gyógyulását is jelenti. Az egészség visszaszerzése közben a személyiség is változik. Érettebbé, erősebbé válik, vagyis a betegség: lehetőség. Lehetőség arra, hogy változzunk, jobb emberré váljunk – teszi hozzá. Csóka Judit a Nemzetközi Pető Intézetben tanult, elvégezte az ELTE pszichológia szakát, 1999-ben klinikai szakpszichológus lett. Boldizsár Ildikónál 2014-ben szerzett meseterapeuta-oklevelet, jelenleg Székesfehérváron él. A mesék gyógyító, vigasztaló, bátorító hatását naponta megtapasztalja a betegekkel együtt a meseterápiás csoportokon.

Miért a mese? – firtatjuk. A „meselátó szemek”, a belső képi világ miatt?

Carl Gustav Jung szavaival válaszol: „A mítoszokban és a mesékben, ugyanúgy, mint az álomban, a lélek önmagáról nyilatkozik.” Az őskép, mint minden emberi tapasztalás elsődleges forrása, a tudattalanban szunnyad, és jelentősen befolyásolja életünket. Tartalmának a tudatba emelése azt jelenti, hogy az embert kivesszük az elszigeteltségből.

„Amíg nem szenvedsz eléggé, addig nem akarsz változni” – tartja az egyik terápiás alapszabály. Márpedig minden hős csak magára számíthat. A meseterápia ezért a mese gyógyító erejét felhasználva ébreszti rá az embert arra, miért ért sűrű erdőbe, kitől és mitől remélhet segítséget a bajban, és ami a legfontosabb, mit kell tennie saját boldogulása érdekében.

Judit végül előveszi gitárját, és megénekeltet bennünket: „Túl a vízen egy kosár, abban lakik egy madár, / Abban lakik egy madár, aki engem régen vár. // Várj, madárkám, várj, várj, este hozzád megyek már, / Megvizsgálom szívedet, véle szeretetedet. // Túl a vízen fehér nyírfa, lélekmadár lakik rajta, / Fészekből ha majd kiszállok, újra reátok találok.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában