Csak a szarvát hagyta, látod-e?

2018.01.18. 20:00

Gács Jánossal, a pátkai vadásszal beszélgettünk

A hetvenkilenc esztendős Gács János Pátka díszpolgára. Volt országos vidéki bajnok futóvadlövésben, volt a Budapesti Honvéd Bérkilövők Szakosztályának és a Szalvai Mihály Vadásztársaság tagja. Rengeteget vezetett T34-est. Együtt edzett Hammerl László, olimpikon sportlövővel.

Majer Tamás

gsdfgsd

Pátka szélén, a Vargahegyen beszélgettünk Gács János díszpolgárral, trófeái díszes társaságában – a vadászatról.

– Ön mennyire tájékozott az állatvilágban? Egy kecskének hány szarva van? Nem viccelek, komolyan kérdezem. Kettő, igaz-e? S négyszarvú kecskét látott-e már? Ez egy genetikai mutáns, nagyon ritkán fordul elő – mutatta be Gács János a több mint húsz darabból álló trófeagyűjteményének egyetlen olyan darabját, egyik büszkeségét, amelyet nem ő lőtt. Egy kecske koponyája ez, amelyet négy – mind különálló tőből ágazó – szarv ékesít.

Egy genetikai mutáns, négyszarvú kecsketrófea Fotók: Pesti Tamás

Legalább gyűjteménye fele őzbak, de ejtett el szarvasokat – gímbikát, dámbikát – és vadkanokat is.

– Itt csak „selejtek” vannak – adta fel a gondolatot Jani bácsi. – Vadászként csak selejteztünk – mesélte a régi időkről. – Tudniillik azért kell a selejtezést végrehajtani, hogy a vadutánpótlás minél jobb genetikai állományt hozzon létre – hangsúlyozta.

– Én olyan voltam, hogy kiültem a magaslesre, s mikor kijött elém egy orbitális nagyságú őzbak – aranyérmes fejdísszel – én csak elnézegettem – emlékezett. A ravaszt nem húzta meg. Szaporodjék a gyönyörű állat, gondolhatta.

Gács János néhány trófeájával. A két őzbak és a kecske csak egy kis része a gyűjteményének. A kecske kivétel, nem puskával szerezte

– Ha lelövünk egy vadat, be kell szolgáltatni. A vadnak csak a trófeája a lelövő vadászé és a belsőség. Maga a hús, az állami tulajdon. azt mindig le kell adni, persze abból aztán lehet vásárolni. Vadászni csak lővilágban szabad, magyarul napkeltétől napnyugtáig. Ha túlzottan elszaporodik a vaddisznó, akkor szokták megengedni a világos lövést – beszélt tovább a vadászat írott és íratlan szabályairól.

Az is jelentékeny szempont a vadállomány vadászhatóságának kijelölésekor, hogy az adott terület, mennyi állatot képes eltartani.

Gács János otthoni kiállítását horgászkupák, de még kitömött fácán is ékesíti. Anno öt évig nevelt fácánokat, több tízezer csibe repült ki a kezei alól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában