Gyász

2017.09.22. 15:06

Bán Balázstól, díjazott filmes tanárától búcsúznak megrendült barátai, kollégái

Hirtelen, sokak számára fájó űrt hagyva maga után távozott 36 éves korában Bán Balázs székesfehérvári pedagógus az élők sorából.

S. Töttő Rita

A Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Iskola angol és mozgóképkultúra tanára országos filmes szakmai elismerések birtokosa volt, munkája a diákok és a filmkészítők szemében is nagy értékű volt. A Savaria filmszemén, a Göcsej Filmszemlén és a veszprémi Pannonfíling Mozgóképes Találkozón is rendszeresen részt vett. Alkotásaival első helyezést ért el a Sió-Eckes 2007-es amatőr filmes pályázatán, valamint a pécsi egyetem Föld kamerája 24 órás filmkészítő versenyén is. Az Országos Diákversenyen döntősök, a Göcsej Filmszemle többszörös különdíjasa, a IX. Göcsej Filmszemlén pedig a Comenius Filmműhely alkotócsoportjával nyert különdíjat. A Shoot4Earth (Forgass a Földért!) nemzetközi filmpályázaton, melyben Jiri Menzel Oscar-díjas filmrendező volt a zsűri elnöke, szintén első helyet ért el. Kollégái, barátai ekképpen búcsúznak tőle:

„Különös belegondolni abba, hogy egy ember minden egyes rezdülése nyomot hagy valahogyan ezen a világon. Ezek sokszor jelentéktelen kis foltok, porszemek, néha ennél sokkal többek.”

A hivatalok Bán Balázsként beszéltek róla, az ismerősei BB-ként emlegették. Nehéz róla csak barátként vagy csak kollégaként vagy csak ismerősként beszélni. Közvetlen stílusa, remek emberismerete, könnyed humora már az első perctől bárkivel összekapcsolta. Hol piszkálós, hol türelmes szellemességével érte el céljait. S ezek a célok lehettek volna egyéniek, de az távol állt tőle, hiszen jégkorongozni, tanítani, feledhetetlen iskolai rendezvényeket szervezni, filmet készíteni, filmet bemutatni, társasokat alkotni, életre szóló szülinapi tréfákat kitalálni, nem magának és nem egyedül csinálja az ember. Az ilyen elme közösséget teremt, épít, ápol. S, Ő. BB ilyen volt. Kreatív, termékeny, inspiráló. Számtalan hazai és nemzetközi filmes elismerése között ott van a Jíri Menzel által vezetett zsűrié is, akik néhány éve a Shoot4Earth globális kisfilm szemlén az év rendezőjének választották Energyeaters című alkotásáért. Büszke volt sikereire, de még büszkébb volt tanítványaira, akik példáját követték. Ők, akiket menedzselt, támogatott, akiket példamutató szakmai alázattal, éjszakákon át tartó közös munkával terelt, indított útnak. A kritikusok már nem BB-t dicsérték, az elismerő díjakat tanítványai nyerték, tanáruk örömére, büszkeségére. Székesfehérvár üde foltja volt színes egyéniségével, az elhagyhatatlan rendezői sállal. Most tanítványai, kollégái, barátai, ismerősei kísérték Őt utolsó útjára. A példa örök és követendő mindannyiunk számára. A Comenius Iskola Közössége sosem felejti el tanárát, kollégáját, nagyszerű inspirálóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában