Óbaroki búcsú

2018.09.25. 07:15

Bálagurító verseny, erős nőkkel és győztes férfiakkal Óbarokon

A szép szokást megtartották: a búcsú napján szentmisével kezdtek. Minden jópofaság belefért utána a napba, a hatalmas körbálákat erős nők terelték a célba. Azért ebben a férfiak győztek – szerencsére.

Zsohár Melinda

Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

Óbarokon szép kis templom áll a falu egyik kimagasló pontján, körötte a temető, mint hajdan a középkori falvak cinterme. Szakrális hely ez, a mai kissé „vadabb” világban valahogyan szép-szomorkás, de az élethez hozzátartozó hangulatot teremtvén az arra járókban. Az óbaroki búcsú misével kezdődött az idén is, Varga Imre atya, címzetes esperes szép beszédet mondott, szokása szerint, a búcsúra tekintettel lélekemelő többlettel. Az önkormányzat szervezi a falunap jellegű rendezvényeket, Mészáros Kartal polgármester és Konrád Istvánné alpolgármester tevékeny közreműködésével, s lelkes segítőikkel – megkeresik, mi az, ami jó mindenkinek. Összeválogatják a programokat.

A főzőverseny itt népszerű „sport”, tizenkét csapat étele rotyogott a bográcsokban, a szabad ég alatt. Végül Balázs László és Enikő szarvasgombás borjúpörköltje nyerte el a zsűri tetszését, vagyis nyerte meg az ízlését. Valamennyi étel elfogyott, baráti, rokoni társaságok fogták körül a vállalkozó szellemű, alkalmi szakácsokat, nehogy bárki is szégyenben maradjon! (Ami még sosem fordult elő…). Válogathattak kicsik-nagyok a programokban, a legkisebbeknek a búcsúkor szokásos ringlispílt is mindig iderendezik, ez sosem megy ki a divatból.

Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

Egészségügyi szűrés és habparti, aikido-bemutató és betekintés a rendőrségi eljárásokba – főleg a gyerekek és a kamaszok száguldoztak egyik helyszínről a másikra. Humor, zene és operett voltak a „komolyabb” műfajok e napon – különösen ez utóbbi adott élményt a muzsikakedvelőknek. A kaposvári Megarox társulat színészei nem először ajándékozták meg színvonalas előadásukkal az óbarokiakat.

Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

A bálagurítási verseny kicsit a nemek harcának is indult, büszke és erős nők sorakoztak fel a nagyméretű körbálák mögött. Szerencsére mégis a férfiak győztek, ahogyan ez rendjén van az ilyesféle erőpróbáknál – a lányok-asszonyok nem titkolt megelégedésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában