öröm és megindultság

2018.03.22. 17:30

Az ország legjobbja lett Tüske Péter környezetvédelmi technikus diák

Tüske Péter, a Bugát Pál Szakgimnázium és Szakközépiskola környezetvédelmi technikus képzésén tanuló diákja nyerte idén a környezetvédelmi Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt, mégpedig, a verseny történetében először, 100 százalékos eredménnyel.

Sági Zoltán

A győztesek: Tüske Péter és Győri Marianna Fotó: Az iskola

Győri Marianna, Tüske Péter szaktanára, még érezhetően az öröm és megindultság hangján fogalmazva számolt be lapunknak a nagyszerű eseményről.

– 2004 óta szinte évről évre részt veszek a felkészítő munkában – írja –, de a tapasztaltabb szakirányú iskolákkal egészen 2016-ig nem tudtuk felvenni a versenyt, amikor is Újvári Margit Krisztina a Bugát színeiben a Környezetvédelmi OKTV 3. helyezettje lett. Ez akkor megerősített minket abban, hogy jól végezzük a munkánkat, és versenyképes tudást adunk a tehetséges, érdeklődő tanítványainknak.

Idén az iskolánként indítható maximális létszámmal, azaz hét emberrel neveztünk – folytatja a tanárnő –, és már az első fordulón, Gödöllőn, az a meglepetés ért minket, hogy három tanulónk is bekerült az ország 15 legjobb versenyzője közé. A döntő előtti napokban azonban két továbbjutott diákunk lebetegedett, így Péter egyedül vágott neki a végső megmérettetésnek. A döntőt a budapesti Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakgimnáziumban rendezték. Ott találkoztunk először a „konkurenciával”, a nyolc másik iskolából érkezett 12 versenyzővel.

A győztesek: Tüske Péter és Győri Marianna Fotó: Az iskola

Péter a maga szerénységével készült a két gyakorlati feladatra, amelyek megoldására 150–150 perc állt a rendelkezésére. A verseny a szakmai vizsga felépítésének megfelelően a második napon a szóbeli felelettel folytatódott. Az eredményhirdetés ünnepélyes keretek között volt, amelyen Petrik teljes szakmai munkaközössége is megjelent, a háttérintézmények képviselői mellett. A versenybizottság elnöke az általános gratulációt követően, még az eredmények titokban tartása mellett azt kérte, hogy álljon fel a székesfehérvári Tüske Péter, hogy mindenki megismerhesse őt, aki elsőkét nyújtott 100 százalékos teljesítményt a verseny történetében.

– Ez katartikus élmény volt – érzékenyül el végképp a tanárnő –, libabőrös lettem, hiszen szaktanárként Péternek köszönhetően a szakmai munkám csúcsát értem el. Ő megható szerénységgel vette át díjait és fogadta a gratulációkat, miközben én a büszkeségtől ragyogva állhattam mellette, és a legjobb, legértékesebb üzenetet küldhettem iskolánkba: azt, hogy elsők vagyunk! Gratulálok Tüske Péter, örülök, hogy taníthattalak! – zárja egyszerre megható és meghatott sorait a szaktanárnő, amihez mi a magunk részéről csak annyit tehetünk hozzá, hogy szintúgy gratulálunk Péternek, de Győri Marianna tanárnőnek is – és az egész iskolának!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában