az Alba Regia Kar ipari beágyazottsága erős

2018.05.23. 20:00

Az Arconic-Köfém is felsorakozik a fehérvári műszaki felsőoktatás mögött

A Székesfehérváron  zajló műszaki felsőoktatás fejlesztését, a cég szakember utánpótlásának biztosítását szolgálja az a stratégiai megállapodás, amelyet szerdán kötött az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara és az Arconic-Köfém Kft. 

B. Kiss László

Horváth Tamás, Nádai László és Györök György a polgármester, Cser-Palkovics András jelenlétében látta el kézjegyével az együttműködési szerződést

Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Az együttműködési megállapodást a kar által rendezett Iparnapon látták el kézjegyükkel a felek képviselői. A rendezvényt, ahol több, a felsőoktatási intézménnyel partneri viszonyban levő cég képviselői is jelen voltak, Nádai László, az Óbudai Egyetem kutatási nemzetközi rektorhelyettesének nyitotta meg. Hasonló rendezvényeket – nyugati mintára – a 2000-es évek óta tartanak az egyetemek, annak érdekében, hogy potenciáljukat bemutatva vállalati megbízásokhoz, s így pótlólagos pénzforráshoz jussanak – mondta el a rektorhelyettes. Tekintettel arra, hogy az Alba Regia Kar ipari beágyazottsága igen erős, az itteni iparnap inkább hasonlít – úgymond – régi ismerősök találkozójára, mintsem olyan vásárra, mint ami a fővárosban megszokott – fogalmazott Nádai László.

Eredményesnek mondhatóak az önkormányzat ez irányú erőfeszítései: az Óbudai Egyetem fehérvári karára az idén is 10-12 százalékkal több végzős középiskolás jelentkezett – ezt Cser-Palkovics András polgármester mondta el a rendezvényen. Egyre több fiatalt sikerül idecsalogatni, hogy részt vegyen a duális képzésben, aztán ha végzett, helyezkedjen el Fehérváron. A cégek egyébként nem csak a duális képzésbe történő bekapcsolódásuk révén segítik a megyeszékhely felsőoktatásának fejlődősét, hiszen az a támogatás, amit a város ad az Alba Regia karnak a cégek adóforintjából származik – hangsúlyozta a polgármester. Cser-Palkovics András felidézte: az együttműködés szép példája az robotika labor, amely az önkormányzat, illetve egy fehérvári cég támogatásával épül a karon.

Horváth Tamás, Nádai László és Györök György a polgármester Cser-Palkovics András jelenlétében látta el kézjegyével az együttműködési szerződést
Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Karát két szóval is jól lehet jellemezni. Ez a pragmatizmus, illetve az adaptivitás. Előbbi azt jelenti, hogy igyekszenek olyat oktatni, ami fontos, amire szükség mutatkozik, utóbbi pedig az igényekhez való gyors alkalmazkodást – emelte ki beszédében Györök György dékán, aki úgy fogalmazott: a szolgáltatás kifejezés esetükben ne egyenlő a servilizmussal. A hallgatók létszáma alapján, a karnak nyújtott állami támogatás megbízható, konstans működést eredményez, ám ahhoz, hogy napra készek legyenek más források is szükségesek – derült ki az elmondottakból.

Az Arconic-Köfém és a kar már eddig is együttműködött. A cég bekapcsolódott a duális képzésbe, a tehetséges diákok patronálásába igyekszenek kollégákat bevonni, az Arconic alapítvány támogatásával létesített labor pedig nem csak a hallgatók, de a cég munkatársainak képzését is szolgálja – mondta el az együttműködési szerződés aláírását megelőzően Horváth Tamás vezérigazgató-helyettes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában