multifunkciós csarnok

2017.10.13. 07:00

A jövő év közepén kezdik az építését a fedett arénának Fehérváron

Az ország legmodernebb fedett arénája épülhet meg Fehérváron: a csütörtöki közgyűlésen a város kiírta a közbeszerzést a multifunkciós csarnok megépítésére, amelyben a legkorszerűbb digitális technológia is helyet kap.

Házi Péter

A jövő év közepén kezdődhet az Alba Aréna építése, 2019 végére el is készül az épület

Forrás: FMH archív

A Papp László Aréna után az ország második legnagyobb multifunkcionális csarnoka lesz a székesfehérvári: a katlanszerű kialakítású csarnokban 6370 fix ülőhely lesz és a jégalapú játéktér gyakorlatilag fél nap alatt átalakítható bármilyen más küzdőtérré.

Amint a csütörtöki közgyűlésen elhangzott, elkészültek a csarnok kiviteli tervei és a jogerős építési engedély is megvan, így a testület kiírhatta az európai uniós szintű közbeszerzést. A megvalósítás az eredeti tervekhez képest többe kerül, ennek okait lapunk kérdésére Cser-Palkovics András polgármester fejtette ki: Az Alba Arénára négy évvel ezelőtt készült az első koncepcióterv, amely alapján a telek megvásárlásával, a közlekedési infrastruktúra kiépítésével együtt nagyjából 13,8-13,9 milliárd forintba került volna a megvalósítás. A megállapodás ennek a csarnoknak a megtervezésére szólt, ám az elmúlt évek piaci folyamatait látva ennél ma biztosan nagyobb összeg kell a megépítéshez.

- Két objektív körülmény is növeli a költségeket: a szakmai előírás szerint a gyalogos és kerékpáros forgalmat gyakorlatilag egy aluljárón keresztül (is) át kell vezetni a Budai út másik oldalára, ami a szintbeli keresztezéshez képest jelentősen drágább megoldás. A másik, hogy a négy évvel korábbihoz képest egy technológiájában modernebb épület kiviteli tervei készültek el. Elsősorban a gépészet illetve a digitális rendszerek, fénytáblák, ledcsíkok esetében beszélhetünk komoly tartalombővülésről. Ezeket azért érdemes megvalósítani, mert például reklámfelületként értékesítve bevételt hozhatnak a városnak – összegzett Székesfehérvár polgármestere.

A jövő év közepén kezdődhet az Alba Aréna építése, 2019 végére el is készül az épület
Forrás: FMH archív

A pontos többletköltség tehát a közbeszerzési eljárás közben derül majd ki, amit éppen ezért feltételes eljárásként írtak ki. A polgármester reményét fejezte ki, hogy a többlet forrásigény is jóváhagyást kap és a létesítmény 2019 végéig megépülhet:

- Bízom benne, hogy komoly verseny lesz és a lehető legjobb minőségben épülhet majd fel a csarnok, a piacon elérhető legjobb áron – fűzte még hozzá a polgármester.

A remények szerint a 4-5 hónapos eljárás után a jövő év közepén kezdődhet az építkezés. 18 hónap áll majd rendelkezésre: 2019 végére állnia kell az impozáns épületnek, amelyet Balázs Mihály és Tarnóczky Tamás építészek vezetésével terveztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában