Innovatív applikáció

2017.11.23. 10:00

Fejér megyében jobban állnak az akadálymentes boltok terén

Innovatív applikáció segíti a kerekesszékesek és a babakocsit toló szülők közlekedését, melynek adatbázisát bárki bővítheti önkéntes munkával. A megyénkénti adatok összesítésénél látszik, hogy Fejérben például a többi megyéhez képest kimagaslóan sok a már akadálymentes üzemanyagtöltők száma, boltok tekintetében pedig dobogós a megye.

Kocsis Noémi

Az épek társadalma el sem tudja képzelni, milyen nehézségekbe ütközhet a nem akadálymentes üzletek látogatása. A mostani felmérés a kereskedelemnek is jelzés, min kell változtatni

Forrás: SHUTTERSTOCK

A csapatösszetételét tekintve Fejér megyei szállal is bíró Route4U a világ első olyan útvonaltervezője, amely járda- és gyalogátkelő adatokat, valamint tömegközlekedési információkat felhasználva személyre szabott, háztól-házig navigációt biztosít a kerekesszékkel, babakocsival, vagy bármely más guruló eszközzel közlekedők részére. A fejlesztés során üzletek, kávézók, éttermek és középületek akadálymentességi információit is megjelenítik megközelíthetőségi szempontból, illetve azt feltüntetve, a szolgáltatások, kereskedelmi egységek rendelkeznek-e akadálymentes mellékhelyiséggel.

A szolgáltatások monitorozása nem volt kis munka, de egy italgyártó cég a Route4U csapat segítségére sietett. A vállalat munkatársai önkéntesként kutatták az akadálymentes útvonalakat, helyeket: három hónapon keresztül, 120 területi képviselőjük pedig az egész országban minősítette az üzleteket és vendéglátóegységeket az alkalmazáson keresztül, így ezzel közel 10 000 helyszín került fel Magyarország akadálymentes térképére.

Az épek társadalma el sem tudja képzelni, milyen nehézségekbe ütközhet a nem akadálymentes üzletek látogatása. A mostani felmérés a kereskedelemnek is jelzés, min kell változtatni
Forrás: SHUTTERSTOCK

Ami Fejér megyét illeti, a szolgáltatások közül a benzinkutaknál találtak több akadálymentesítettet, arányuk magasabb az országos átlagnál, az akadálymentesített boltokat tekintve pedig Fejér megye a dobogós. (Éttermeket nézve Veszprém büszkélkedhet, a kávézóknál pedig Vas megye végzett első helyen.) Megyénkben van a legtöbb akadály nélkül igénybe vehető benzinkúti mosdó is, amely tekintetben Fejér még Pest megyét is megelőzi.

Ha már a főváros és környéke, ez a környék bizonyult az ország legakadálytalanabb területének: összesen közel 4000 akadálymentes hely van, melyet a sorban Hajdú-Bihar és Győr-Moson-Sopron követ. A fővároson belül a XI. kerület minősült a legjobbnak; itt több, mint 300 akadálymentes bejárattal rendelkező helyről és közel 90 akadálymentes boltról ad információt az alkalmazás, de akadálymentesített benzinkutakból is itt van a legtöbb. Az V. kerület büszkélkedhet ugyanakkor a legtöbb akadálymentes étteremmel, szállodával, kávézóval és sörözővel is. A bárki számára megközelíthető éttermi mosdóknál szintén Pest megye és Szabolcs-Szatmár-Bereg vezet a listán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában