Ercsi

2017.10.23. 10:00

Ahol régen a Micimackót vetítették, manapság óvodások csodálhatják meg a régi masinákat

Igazi retró gépmennyországot hozott létre egy lelkes és kitartó férfiember egy egykori vidéki moziépületben. A néhai ercsi Terv filmszínház nézőterének helyét ma Pannóniák, Danuviák, Pannik, Csepelek és egyebek foglalják el. És mind működik!

Kocsis Noémi

A pompás retró motorgyűjtemény minden darabja reparált, ma is működik

- Édesapánk úgy gondolta, a bátyám lesz az ész a családban, belőlem meg lesz egy amolyan szerelős, barkácsolós ember – világítja meg a megyében ismert Lévaihoz, a rétimajori halgazdaságot vezető Ferenchez fűződő szoros rokoni kapcsolatát riportalanyom. A kedélyes, mosolygós Árpád eredeti szakmája valóban „szerelős”, hiszen eredetileg lakatosnak tanult, de más műszaki végzettséget is szerzett később, s a műhelyét elnézve nehéz is lenne elképzelni, hogy van olyan szerkentyű, amelyet ne tudna megreparálni vagy átalakítani. Már kint, az udvar hátsó traktusában mutat például néhány érdekes formájú, a közelben folydogáló Dunából szerzett uszadékfát. Az a terve, hogy lecsiszolva polctartó konzolokat készít belőlük.

A pompás retró motorgyűjtemény minden darabja reparált, ma is működik
Fotós: Leslie Taylor

De most vissza a beltérhez, ami a következőképpen hat: az először betérő látogató kezdetben szájtátva áll, majd lepkemódra kezd szökdécselni ide és oda a galériára épített polcok előtt, és sikkantgat: de jópofa petróleumlámpa! Ez az öreg írógép honnan van? És ez a maléves táska? És ez a fura, búvárruhaszerű izé? Mi, hogy ezt használták régebben a MIG-ek pilótái? Jesszus, egy felhúzható lemezbohóc kismotoron, hát nekem pont ilyenem volt gyerekkoromban!

Rengeteg irat, újság, könyv, dokumentum is része a folyton bővülő gyűjteménynek

Lévai Árpád pedig finom mosollyal és sok érdekes magyarázattal kíséri a páratlan kincsek között tébolygót. Persze, a gazda szeme is hizlalja a jószágot, de a fali műsorplakát tanúsága szerint 1972-ben még javában szolgáltató Terv filmszínházban valóban több száz retró tárgy van felhalmozva. (Kiderül: hétköznap este nyolckor, vasárnap délután ötkor és hétkor voltak a vetítések, a pihenőnapi gyerekmatiné – többek között a felére csökkentett hely-árú Micimackóval – pedig a kiskorúak délutáni alvásidejét követően, 3-kor kezdődött hajdan.) A földszint természetesen most a motoroké. A Lévai Árpád által 2009-ben életre hívott Ercsi Motorosklub rendezvényein, de a különböző motorbörzéken, retrótalálkozókon is meg lehet csodálni egyiket-másikat az Árpád legnagyobb kedvenceinek számító gyönyörű Pannóniáktól, minden magyar motorok minőségi ősétől a fura külsejű kis Panni robogóig vagy a világháborús Harley-David-sonig. Ezzel akár a világot is be lehetne járni, érvényes műszakival rendelkező gép, csak a hárommázsás súlya akadályozza kissé a vezetőt, aminek köszönhetően gyakorlatilag nem lehet vele megállni – meg persze az, hogy a közlekedés szereplői unos-untalan bevágnak elé az úton, miután hosszú percekig bámulták tátott szájjal.

A motorok természetesen használatban is vannak, Lévai Árpád a nyeregben intézi ügyeit, többek között a helyi motorosklub vezetői teendőit is

Az emeleti részen, ahol a motoros férfiösszejöveteleknek alakított ki a házigazda egy vezérkari helyiséget, szintén gazdag leletanyaggal szembesülünk a 19. s a 20. századból. Régi újságok, könyvek, festmények, Lenin-szobrok, egy háborús tiszti gyorsmelegítő – míg a galérián az írógépek, régi rádiók, hihetetlen módon a hulladékban talált pompás lámpák, gojzervarrott kisbírói csizma, ÁVH-s bőrkabát és még ezernyi tárgy a múltból.

Az egyedi múzeum folyton alakul, gazdája szívesen látja a múltba révedni óhajtókat. Óvodás-iskolás csoportokat kiváltképp – hogy a kicsik is megéljék pár percre, amit anno a nagyszüleik, szüleik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában