Ünnep

2017.10.19. 09:00

Kreatív, kikapcsoló foltvarrás – öt éves az adonyi Hóvirág klub

Öt éve működik a városban a foltvarró klub, amely a jubileum apropóján ünnepi rendezvénnyel készül.

Bokros Judit

Nagy Zsuzsanna, a klub elnöke két munkájával

Fotó: A szerző

Adonyban 2013-ban alakult meg a Hóvirág Foltvarró Klub, amelynek vezetője, Nagy Zsuzsanna elmondta: kezdetben főleg varrónők csatlakoztak, akik szerették volna jobban megismerni ezt a technikát. Akkor még egy nagyvenyimi hölgy, Somoráczné Idlikó volt az elnök, távozása után vette át Zsuzsa a vezetői teendőket. Ő egyébként nem varrónő, viszont a foltvarrás már 2008 óta érdekli. Egy rokoni kapcsolat révén került az iváncsai foltvarró klubhoz, ahol sok környékbeli leshette el a technika rejtelmeit.

Az adonyi klub nyolc fővel indult, mára pedig tizenegyen vannak. A korosztály vegyes, a csoportnak körülbelül a fele nyugdíjas korú, a másik fele pedig 35-45 év közötti hölgy. Utóbbiak közül van, aki a család, kisgyermek mellett választja kikapcsolódásként a foltvarrást, másnak a munka mellett jelent kreatív tevékenységet. A tagok nagyon ügyesek, sokat haladtak a különféle varrási módok kivitelezésében. Saját specialitásuk nincs, mindenre figyelnek, ami érdekes, újdonság lehet. Készítenek dísz-és használati tárgyakat, például ágytakarót, táskát, edényfogót, piperetáskát és még sok más szépséget. Varrnak saját kedvükre úgy, mint megrendelésre, s mára már szinte bármit rájuk lehet bízni – mesélte Zsuzsa a klubról.

Nagy Zsuzsanna, a klub elnöke két munkájával
Fotós: A szerző

A bemutatkozó tárlatuk 2016-ban volt, idén pedig, az ötödik év alkalmából nagyobb szabású eseményt szerveznek november 18-án, a Közösségi-Kulturális Központ és Könyvtárban. A programban a foltvarrott munkák kiállítása mellett beszélgetés, tapasztalatcsere szerepel a meghívott környékbeli foltvarró csoportokkal. Az adonyi és a máshonnan érkező vendégek tehát szebbnél szebb tárgyakat csodálhatnak majd meg, lesz nyeremény és természetesen torta is.

A csoport tagjainak munkái közül egyébként több nemrég megtekinthető volt a művelődési házban. Az ágytakarók mellett szép és egyedi válltáskákon, kisruhákon, konyhai textíliákon figyelhettük meg a foltvarrás fogásait. Formákban, színekben gazdag anyag jött össze már akkor is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában