felkarolni és támogatni a tehetségeket

2018.10.16. 07:20

A pályaorientáció az Arconic(OK)os verseny célja

Arconic(OK)os címmel második alkalommal várták a diákokat a vállalat szervezésében arra az egész napos versenyre, amelyen természettudományos ismereteiket hasznosítva mérkőztek meg a székesfehérvári és a veszprémi középiskolák diákjai.

Borsányi Bea

Az első feladatot az okostelefonokon adott válaszokkal oldották meg a diákok

Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

A 2016-ban indult Next Generation, Hello Karrier! program nem titkolt célja, hogy felkarolja és támogassa azokat a tehetséges fiatalokat, akik a jövőjüket akár a cég keretein belül képzelik el. Ebben a célkitűzésben benne van a tény: ma Magyarországon még mindig kevés a szakember a mérnöki, a matematikai és a tudományos területeken. A gyengébbik nem ráadásul csak nagyon kis számban képviselteti magát.

Még mindig kevesen választják a tudományos pályákat

A verseny megnyitóján Katus István, az Arconic országigazgatója arról beszélt, hogy ma a fizika és a matematika észrevétlenül is a mindennapjaink részévé vált az okos eszközeink és a számítógép használata révén. Mesterséges intelligenciát használunk, ha rákeresünk valamire az interneten, vagy ha például egy bizonyos alkalmazás segítségével tájékozódunk utazás közben a forgalomról, az útviszonyokról. Cser-Palkovics András polgármester ugyanakkor kiemelte, a fiatalok körében végzett felmérések azt mutatják, hogy a diákok várják a segítséget a pályaválasztásukhoz, ezért a városnak is fontos minden olyan rendezvény, esemény, ami ebben segít.

Az első feladatot az okostelefonokon adott válaszokkal oldották meg a diákok
Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

A versenyen elméleti és gyakorlati feladatok vártak a diákokra. Többek között olyan izgalmas problémára kellett megoldást találni, mint egy sorozattermelés hatékonyabbá tétele úgy, hogy a gyártási határidő betartásával több, de minőségben ugyanolyan jó termékeket állítsanak elő. Volt autóalkatrész-, illetve ötvözetfelismerés, alufóliából repülőgép-hajtogatás, katapultépítés, scrabble kockákból minél több, a periódusos rendszerben található elem nevének kirakása, de az is kiderülhetett, melyik csapat tud a saját módszerével A4-es lapokból magasabb tornyot építeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában