Devon kőpark a Szár-hegyen

2018.04.24. 17:30

A Kőszár-hegymenet nem „tucatrendezvény”, már 13. alkalommal rendezték meg

A településen működő civil szervezeteknek köszönhetően színes, mozgalmas a közösségi élet. Az együttműködés egyik legnagyobb eredménye a Szár-hegy természeti értékeinek megőrzése és bemutatása.

V. Varga József

Pihenő a„múlt kövezetén"

Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

A Kőszár-hegymenet elnevezésű természet- és környezetmentő akciónapot a napokban immár 13. alkalommal rendezték meg a faluban. Amint Géczi Judittól, az Együtt Kőszárhegyért Egyesület elnökétől és Borján Péter polgármestertől, a rendezvény házigazdájától megtudtuk: ma már csaknem 15 hektár sziklagyep és karsztbokorerdő terület van önkormányzati tulajdonban, s ezen keresztül a természetkedvelők birtokában.

A két régi kőfejtőnél pihenőhelyet alakítottak ki, a mélyút kitakarításával és rendezésével pedig gyalogutat, amelyen a faluközpontból szinte a hegytetőig fel lehet jutni. Időközben megépült a Panoráma pihenőpark, és felújították a geodéziai magassági pontot. A Fejér Megyei Természetjáró Szövetségnek köszönhetően turistajelzések mutatják az utat a hegyi tanösvényre.

Borjánné Nyul Katalin, Borján Péter és Futó János
Fotós: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

A tanösvény kialakítását szakértők és önkéntesek munkája alapozta meg. A Szár-hegy élővilágát Szieberth Dénes agrárszakember katalogizálta, Futó János geológus szakmai javaslatai alapján pedig a hegy több pontján is geológiai látványosságok tekinthetők meg. A hegytetőn kialakított Devon kőparkban, a kőbányának köszönhetően, nagy kőtömbökön szemlélhetők meg a kőzetvagyon érdekességei.

Székely Andrásné, Mariann a szabadbattyáni Batthyány Lajos Általános Iskola pedagógusaként, az iskolai környezetvédelmi szakkör keretében, a környezettudatos nevelés jegyében gondoskodik az összegyűjtött tudás továbbadásáról. Borjánné Nyul Katalin, a székesfehérvári Bugát Pál Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjaival és természetkedvelő pedagógusaival segíti a tanösvény rendszeres karbantartását.

A Szár-hegy természeti értékeit bemutató tanösvény és kőpark az idei évben létesült, a Devon kőpark elnevezés a hegy kőzeteinek keletkezési korára (390 millió év), a földtörténeti devon időszakára utal. A kőpark látványos kőtömbjei a környező térség változatos földtani múltjáról mesélnek. Nagyobb részük a bányászat során feltárult kőzettípusokat és ásványokat mutatja be, egy különös kősorozat pedig időrendben szemlélteti a környék geológiai felépítését.

Pihenő a„múlt kövezetén„
Fotós: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

Érdemes megpihenni a hegytetőt jelző magassági pontnál, ahonnan pazar körkilátás nyílik. A sziklagyepekről az erdő felé tovább sétálva, a két kilométer hosszan kanyargó tanösvény végigjárása maradandó élményt nyújt minden évszakban, bármely korosztály számára.

A frissen kihelyezett ismertető táblán látható térképvázlat segítségével bárki egyénileg is megtervezheti terepi programját. A látnivalók a következők: geodéziai torony, pihenőhely. Devon kőpark. Védett földtani alapszelvény. Hévizes forrásjáratok. Háromszögelési pont, körkilátás. Erdős természetvédelmi terület. Karsztosodott réteglap. Hévizes eredetű barlangok. Öreg tölgy, erdőszéli pihenő. Sziklagyepes élőhely. Tektonikus törésvonalak. Ősi hévízfeltörés nyoma. Hagyásfás legelő maradványa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában