IWalk

2018.09.26. 15:35

A diákok sétálva, videókkal ismerkedtek a zsidósággal Fehérváron

Szerdán kora délután, napfényes időben indult a séta, amelyen középiskolások ismerkedhettek a fehérvári zsidóság történetével.

Bokros Judit

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ezúttal nem tiltott, annál inkább ajánlott volt a mobiltelefon használata az IWalk helytörténeti séta alkalmával. Egy újszerű, telefonos applikációra épülő módszerről van szó, amelynek köszönhetően a felhasználók – ez esetben a diákok – holokauszt túlélőkkel készült videóinterjúk alapján ismerhetik meg az adott hely, jelen esetben Fehérvár zsidóságának történetét.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Két középiskola (a Széchenyi és az I. István) 11. és 12. osztályos tanulói indultak kísérőkkel a Goldziher Ignác emléktábla elől, majd további öt állomásnál álltak meg és hallgatták, nézték a videókat.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A hetedik helyszín a zsidó temető volt, oda azonban tényleg csak virtuálisan jutottak el.

 

A Pedagógiai Szakszolgálat munkatársától, Gedő Ágnestől megtudtuk: ő és két kollégája, Csitkei Adrienn (Széchenyi-középiskola), valamint Lőrinczy Barbara (I. István Középiskola) végezte el az IWalkhoz kapcsolódó, szükséges továbbképzést. A dél-kaliforniai egyetem Shoah Alapítványának oktatási programjáról van szó, amely több országban és településen valósul meg, figyelembe véve a helyi sajátosságokat. Hazánkban a Zachor Alapítvány szervezi a módszer továbbadását, amelybe Fehérváron a három tanárt vonták be – tudtuk meg Vida Nárcisztól, az alapítvány képviselőjétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában