2025.04.25. 07:00
Édesen indul a szezon: már kapható a friss magyar eper a 63-as főút mentén is! (Videó)
Megérkezett a tavasz egyik legjobban várt gyümölcse, a friss magyar eper, amely már több helyen is kapható Fejér vármegye 63-as főútja mentén. A vásárlókat kiváló minőség, édes íz és bőséges kínálat várja – a helyi termelők pedig idén is kitartással és gondos munkával gondoskodtak arról, hogy a hazai eper méltó legyen a hírnevéhez.

Fotó: Bokányi Zsolt / FMH
Ahogy a tavaszi nap egyre erősebben süt, megjelennek a friss eperrel teli standok is Fejér vármegye útjai mentén – köztük a 63-as főúton, ahol már-már hagyománnyá vált a szezonindító árusítás. A helyiek körében ismert 63-as nevű árusítóhely vezetője Buzsik Zsolt, aki már 1985 óta foglalkozik a "gyümölcsözéssel", örömmel mesélt az idei kínálatról. – A külföldi eper elbújhat a magyar mellett – meséli büszkén Zsolt. – Amit mi kínálunk, az hatalmas, édes, illatos és lédús. Aki egyszer megkóstolja, az tudja, miről beszélek.”

Fotó: Bokányi Zsolt
Eper, a tavasz első gyümölcse!
Bár az idei tavasz sem volt egyszerű, és a fagyok újra próbára tették a termést, szerencsére az eperültetvényeket kevésbé sújtották, mint más gyümölcsösöket – például a barackosokat. Buzsik Zsolt szerint a siker kulcsa a folyamatos gondoskodás, a rengeteg kézi munka és a gazdák elhivatottsága. – Sokat dolgozunk rajta, de a vásárlók mosolya, amikor megkóstolják az első szem friss epret, minden fáradságot megér. - A magyar eper tehát idén is jó eséllyel pályázik a szezon slágerének címére. Aki valódi, hazai ízekre vágyik, annak érdemes megállni egy-egy standnál a 63-as út mentén – garantáltan nem fog csalódni.
Hazánkban az epertermesztés évszázados hagyományokra épül, és Fejér vármegye kiváló termőtalajával, napfényes óráival ideális környezetet biztosít ehhez a különösen érzékeny gyümölcshöz. A kézzel szedett, friss hazai eper nemcsak zamatosabb, de egészségesebb alternatíva is az importált változatokhoz képest, így nem csoda, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvend.
És akinek sikerült beszerezni a finomságot, íme egy könnyen elkészíthető, és különösen is tavaszias recept:
Epres joghurttorta sütés nélkül – egyszerű, friss, tökéletes tavaszra!
Hozzávalók az alaphoz:
200 g zabkeksz (vagy háztartási keksz)
100 g olvasztott vaj
A krémhez:
400 g natúr joghurt (vagy görög joghurt a krémesebb ízért)
250 ml habtejszín
3-4 evőkanál porcukor (ízlés szerint)
1 teáskanál vanília kivonat
10 g zselatinpor + 3 evőkanál víz
A tetejére:
kb. 300-400 g friss eper, szeletelve
Elkészítés:
Kekszalap:
A kekszet morzsásra daráljuk (késes aprítóval vagy zacskóban nyújtófával), majd elkeverjük az olvasztott vajjal. Egy 22 cm-es kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk, és hűtőbe tesszük, míg a krémet elkészítjük.
Krém:
A joghurtot, porcukrot és vaníliát összekeverjük. A habtejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan a joghurthoz forgatjuk. A zselatint 3 evőkanál vízben feloldjuk, majd kis lángon (nem forralva!) felmelegítjük, és hőkiegyenlítéssel a krémhez adjuk. Jól elkeverjük, majd a masszát a kekszalapra simítjuk.
Teteje:
Az epret szépen elrendezzük a tetején. Ha fixálni szeretnéd, tortazselét is készíthetsz a tetejére, de nélküle is tökéletes.
Hűtés:
Minimum 3-4 órára (de legjobb egy éjszakára) hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.