Eperízű tavasz!

2025.04.25. 07:00

Édesen indul a szezon: már kapható a friss magyar eper a 63-as főút mentén is! (Videó)

Megérkezett a tavasz egyik legjobban várt gyümölcse, a friss magyar eper, amely már több helyen is kapható Fejér vármegye 63-as főútja mentén. A vásárlókat kiváló minőség, édes íz és bőséges kínálat várja – a helyi termelők pedig idén is kitartással és gondos munkával gondoskodtak arról, hogy a hazai eper méltó legyen a hírnevéhez.

Édesen indul a szezon: már kapható a friss magyar eper a 63-as főút mentén is! (Videó)

Fotó: Bokányi Zsolt / FMH

Ahogy a tavaszi nap egyre erősebben süt, megjelennek a friss eperrel teli standok is Fejér vármegye útjai mentén – köztük a 63-as főúton, ahol már-már hagyománnyá vált a szezonindító árusítás. A helyiek körében ismert 63-as nevű árusítóhely vezetője Buzsik Zsolt, aki már 1985 óta foglalkozik a "gyümölcsözéssel", örömmel mesélt az idei kínálatról. – A külföldi eper elbújhat a magyar mellett – meséli büszkén Zsolt. – Amit mi kínálunk, az hatalmas, édes, illatos és lédús. Aki egyszer megkóstolja, az tudja, miről beszélek.”

Eper
A finom magyar eper már a standokon
Fotó: Bokányi Zsolt

Eper, a tavasz első gyümölcse! 

Bár az idei tavasz sem volt egyszerű, és a fagyok újra próbára tették a termést, szerencsére az eperültetvényeket kevésbé sújtották, mint más gyümölcsösöket – például a barackosokat. Buzsik Zsolt szerint a siker kulcsa a folyamatos gondoskodás, a rengeteg kézi munka és a gazdák elhivatottsága. – Sokat dolgozunk rajta, de a vásárlók mosolya, amikor megkóstolják az első szem friss epret, minden fáradságot megér. -  A magyar eper tehát idén is jó eséllyel pályázik a szezon slágerének címére. Aki valódi, hazai ízekre vágyik, annak érdemes megállni egy-egy standnál a 63-as út mentén – garantáltan nem fog csalódni.

Hazánkban az epertermesztés évszázados hagyományokra épül, és Fejér vármegye kiváló termőtalajával, napfényes óráival ideális környezetet biztosít ehhez a különösen érzékeny gyümölcshöz. A kézzel szedett, friss hazai eper nemcsak zamatosabb, de egészségesebb alternatíva is az importált változatokhoz képest, így nem csoda, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

És akinek sikerült beszerezni a finomságot, íme egy könnyen elkészíthető, és különösen is tavaszias recept:

Epres joghurttorta sütés nélkül – egyszerű, friss, tökéletes tavaszra!

Hozzávalók az alaphoz:

200 g zabkeksz (vagy háztartási keksz)

100 g olvasztott vaj

A krémhez:

400 g natúr joghurt (vagy görög joghurt a krémesebb ízért)

250 ml habtejszín

3-4 evőkanál porcukor (ízlés szerint)

1 teáskanál vanília kivonat

10 g zselatinpor + 3 evőkanál víz

A tetejére:

kb. 300-400 g friss eper, szeletelve

Elkészítés:

Kekszalap:
A kekszet morzsásra daráljuk (késes aprítóval vagy zacskóban nyújtófával), majd elkeverjük az olvasztott vajjal. Egy 22 cm-es kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk, és hűtőbe tesszük, míg a krémet elkészítjük.

Krém:
A joghurtot, porcukrot és vaníliát összekeverjük. A habtejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan a joghurthoz forgatjuk. A zselatint 3 evőkanál vízben feloldjuk, majd kis lángon (nem forralva!) felmelegítjük, és hőkiegyenlítéssel a krémhez adjuk. Jól elkeverjük, majd a masszát a kekszalapra simítjuk.

Teteje:
Az epret szépen elrendezzük a tetején. Ha fixálni szeretnéd, tortazselét is készíthetsz a tetejére, de nélküle is tökéletes.

Hűtés:
Minimum 3-4 órára (de legjobb egy éjszakára) hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában