Disznótor

2025.03.29. 17:00

Úrhidai Disznósirató rózsaültetéssel

A csillagászati tavasz kezdetét követően – amely idén március 20-ra esett – sem maradt el a hagyományos közösségi disznótor a Fehérvár szomszédságában található zsákfaluban.

A 31 évvel ezelőtt alakult Barátság Klub közösen a helyi önkormányzattal, immár tizennyolcadik alkalommal rendezte meg a Disznósiratót március 22.-én a Tájház udvarán. A népes összejövetel a nevével ellentétben inkább vidám alkalom a közös főzésre-sütésre, majd a disznótoros fogásoktól a gazdag lakoma közbeni beszélgetésre, koccintgatásra.

Úrhidai Disznósirató rózsaültetéssel
A házigazdák nevében Bognár József polgármester, Bátorné Solymár Alexandra képviselő, Szabó Zoltán alpolgármester, egyben a Barátság Klub elnöke köszöntötték a Disznósirató résztvevőit
Fotó: Tóth Sándor

A borús, esős napra is számítva idén rendezvénysátrat állítottak fel a Tájház udvarán, ahol terített asztalok mellé várták vendégeiket az úrhidaiak a Sárrét Kistáj településeiről. Szép számmal jöttek meghívottak a szomszédos Szabadbattyánból a Borsó Pál Baráti Körtől, Kőszárhegyről az Alvégi Baráti Körtől, Füléről a Barátfüle Egyesülettől, míg Jenőből és Nádasdladányból az önkormányzati képviselő testülettől. Az egymás után érkezőket az ilyenkor szokásos legjobb pálinkával fogadták a vendéglátók, s hagytak időt arra is, hogy körbenézzenek milyen finomságok készülnek a falu épített örökségéhez tartozó Tájházban, s annak udvarán, a tűzhelyeken és kemencékben. Az ínycsiklandó illatok és a házigazdák is elárulták, mire lehet számítani: egy 170 kilogrammos röfiből készült „disznóságok” kerülnek hamarosan terítékre.

Szorgos asszonyok főzték a húsgombócos toroskáposztát 
Fotó: Müller Szandra

Fotó: Müller Szandra

A sátorban ebéd előtt már jó volt a hangulat, mindenki igyekezett helyet foglalni az asztaloknál. Elérkezett az ideje annak is, hogy Bognár József polgármester és a Barátság Klub elnöke, Szabó Zoltán ünnepélyes bejelentést tegyenek, elkészültek a hagyományos toros ételek. Köszöntötték a Disznósirató minden résztvevőjét, kiemelten a Sárrét Kistérségből érkezett vendégeket, akikhez régi kapcsolat fűzi a helyieket. Ekkor az ebédre még időben befutó jenőiek kértek szót, meglepetés ajándékukat adták át a házigazdáknak. Az ajándék ezúttal szúrós volt, ugyanis ültetni való rózsatöveket hoztak a Tájház udvarára, az elültetésükben még aznap közreműködtek. Hasonló a korábbi években még nem fordult elő, viszont a krónikások feljegyeztek már érdekes ajándékokat: voltak, akik növendék malaccal, más pedig egész disznósonkával érkezett Úrhidára. 

„Ez jó mulatság, férfimunka volt!” – ahogy a koszorús költő írja
Fotó: Müller Szandra

A nap fénypontja, fő eseménye ezúttal is a hagyományos ebéd volt. A szorgos főzőasszonyok és szakácsurak igyekezetét és hozzáértését dicsérték a következő sorrendben szervírozott ételek: az ízletes orjaleves, a felsőfokon méltatható húsgombócos toroskáposzta, a finomra sült pecsenye, kolbász, véres- és májas hurkafélék. Jól esett ehhez egy vagy több pohárka a Seuso Hegykör szőlősgazdáinak boraiból. Természetesen a házisütemények és a kőszárhegyiek tortája sem maradt ki a menüsorból. Az egyre emelkedő hangulatot jelezve az ilyenkor szokásos mulatós nóták is felhangoztak, kíséretükként pedig előkerült a tangóharmonika. 

Sokan dicsérték a házisütemények készítőit is
Fotó: Müller Szandra

Köszönjük a vendéglátást, kívánjuk mindenkinek, aki hírét hallotta már a Márton-napi úrhidai liba- vagy kacsasültnek, a népszerű Csülökfesztiválnak és a mostani Disznósiratónak, legyen egyszer részese a helyi ízeknek, az itt élők vendégszeretetének!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában