Árrésstop

2025.03.20. 18:00

5 étel, ami olcsóbb az árrésstop után – mutatjuk!

Több száz forintot spórolhatunk ételenként, ha tudatosan választjuk ki, hogy mi kerüljön a család elé az asztalra.

Ételenként akár több száz forinttal csökkenhetnek a kiadások, ha olyan ételt készítünk, amelyek hozzávalói az árrésstoppal érintettek. Bizonyára már mindenkihez eljutott a hír vagy, ha nem akkor észlelte, hogy a boltokban olcsóbbak hétfő óta az alapvető élelmiszerek, szám szerint 30, amely a kormány árrésstop intézkedésének köszönhető. 

árrésstop
Ugyanolyan finomak, de olcsóbbak az árrésstopnak köszönhetően.
Forrás:  Illusztráció / Shutterstock

Most elhoztunk 4+1 olyan magyaros receptet a mindmegette.hu-ról, amelyekhez a hozzávalókat az árrésstop után jóval olcsóbban tudjuk beszerezni. 

1. Rakott krumpli

A rakott krumplihoz több olyan élelmiszer is szükséges, melyek kedvezőbb áron kaphatók március 17. óta. Ilyen a krumpli (1kg), a tojás (6 db), a tojássárgája (2 db), a tejföl (5dl) és a vaj ( 2ek.). Nem árrésstoppal érintett élelmiszerek közül só, bacon (10 dkg) és kolbász (10 dkg) kell még hozzá. 

Elkészítés: 

A krumplit annyi hideg vízzel öntjük fel, hogy bőven ellepje. Hozzáadjuk a sót és puhára főzzük. A tojásokat sós, hideg vízben feltesszük főni, és a forrástól számított 8 percig főzzük. A krumpliról leöntjük a vizet, még melegen meghámozzuk, majd hűlni hagyjuk. A kihűlt tojásokat is meghámozzuk, elnegyedeljük vagy felkarikázzuk. A kolbászt felkarikázzuk. A tejfölben elkeverjük a tojássárgákat. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Vajjal kikenjük a tálat, aljára karikázzuk a krumpli felét, kissé megsózzuk, lazán összekeverjük, és elsimítjuk. Arányosan elosztva a tetejére rendezzük a tojást és a kolbászkarikákat, majd megkenjük a tejföl felével. A maradék krumplit felkarikázzuk, és kissé egymásra csúsztatva a tetejére rendezzük. Egyenletesen bevonjuk a maradék tejföllel, végül a tetejére göndörítjük a szalonnaszeleteket. A sütőben addig sütjük, amíg a tejföl és a szalonna aranybarnára pirul.

2. Tojásos nokedli

Az egyszerű, de nagyszerű tojásos nokedli árrésstoppal érintett hozzávalói: tojás (10 db), liszt (20 ek.), olaj (1 dl) és cukor (2 tk.). De ezentúl kell még fejes saláta és fehérborecet.

Elkészítés:

A lisztet egy nagyobb keverőtálba öntjük, Beleütünk négy tojást, hozzáadunk két evőkanálnyi olajat és egy teáskanálnyi sót. Összekeverjük, majd apránként annyi vizet adunk hozzá, amennyivel még tudunk dolgozni. Fakanállal erőteljes mozdulatokkal simára keverjük a tésztát. A forrásban lévő sózott vízbe beleszaggatjuk a nokedlit, ami akkor megfelelő, amikor feljön a víz tetejére. Ekkor kivesszük és leszűrjük. Egy lábasban vagy nagyobb serpenyőben két evőkanálnyi olajat felmelegítünk, a forró olajba beleöntjük a nokedlit, kissé átpirítjuk, majd ráütjük a hat darab felvert tojást, és néhány perc alatt készre sütjük. Az ecetes salátához a fejes salátákat négyfelé vágjuk, az öntet hozzávalóit összekeverjük és tálalás előtt a salátára locsoljuk.

3. Kenyérlángos

Olcsóbb élelmiszerek: krumpli ( 2db), tej (1dl), cukor (egy csipet), liszt (25 dkg), étolaj (3 ek.), trappista sajt (15dkg), fokhagyma (2 gerezd), tejföl (2dl). További hozzávalók, amelyek ára maradt: élesztő (fél csomag), só, lila hagyma (2 fej), bacon (10dkg). 

Elkészítés:

A krumplit meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk, és puhára főzzük. Amikor megfőtt, alaposan összetörjük kb. 3 evőkanál tejjel. 0,75 dl tejet langyosra melegítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, és kb. 10 perc alatt felfuttatjuk benne a cukorral és 1 tk. Liszttel. A krumplihoz hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt, a liszt felét, a sót, és 1 evőkanál étolajat. Lágy tésztát formázunk belőle a maradék liszt hozzáadagolásával. Ezután letakarva 40-50 percig pihentetjük, és hagyjuk a kétszeresére dagadni. A megkelt tésztát sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és kézzel másfél ujjnyi vastag négyzet alakra nyújtjuk. A tetejét átkenjük 1-2 evőkanál olajjal, és a 170 fokra előmelegített sütőben elősütjük. Közben meghámozzuk és felkarikázzuk a hagymát, a szalonnát apró kockákra vágjuk, a sajtot egy nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A fokhagymát nagyon finomra aprítjuk vagy lereszeljük, és egy csipet sóval elkeverjük a tejfölben. A tésztát 6-8 perc után kivesszük, gazdagon megkenjük a fokhagymás tejföllel és rápakoljuk a többi feltétet, majd visszatesszük a 170-180 fokos sütőbe, és 15-20 perc alatt készre sütjük.

4. Tejfölös csirkepaprikás

A sokak által kedvelt magyar ételhez, a tejfölös csirkepaprikáshoz is több olyan élelmiszer szükséges, mely olcsóbbá vált múlt hét óta: csirke (1,5 kg), olaj (2 ek.), tejföl (2 dl). Ezentúl kell még: vöröshagyma (1 db), paradicsom (1 db), paprika (1 db), só, pirospaprika (1 ek.), paprikakrém (1 tk.), Erős Pista (1 tk.), szerecsendió, majoránna, kakukkfű. 

Elkészítés:

Feldaraboljuk a húst, majd apróra vágjuk a vöröshagymát és felszeleteljük a paradicsomot és a paprikát. A vöröshagymát olajon üvegesre pároljuk, majd pár perc után hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomot, és a paprikát. Ezután néhány percig pároljuk még, majd ráhelyezzük a feldarabolt csirkét. Fehéredésig sütjük, majd megszórjuk pirospaprikával, rákanalazzuk a paprikakrémet, és az ízlés szerinti mennyiségű Erős Pistát, végül alaposan összekeverjük. Ezután felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje a húst, majd sózzuk és megszórjuk a fűszerekkel. Végül hozzáadjuk a tejfölt, majd jól összekeverjük. Ezután az edényen résnyi helyet hagyva lefedjük, majd felforraljuk a levet. Amikor már forr kisebb lángra vesszük, és szép lassan puhára főzzük a húst.

4+1 Almás pite

A grátisz a közkedvelt sütemény, főleg, ha a házi, az az almás pite. Mutatjuk a árrésstoppos hozzávalókat: liszt (50 dkg), vaj (15 dkg), tojás (2 db), cukor (6 ek.), tejföl (4 ek.). Továbbiak: só, sütőpor ( 1 cs.), zsemlemorzsa, alma (1 kg), barna cukor (3 ek.), fahéj (1 tk.), citromlé. 

Elkészítés:

A tésztához a sütőport, a sót és a lisztet összekeverjük, majd a hideg vajjal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojásokat, a cukrot, a tejfölt és alaposan összegyúrjuk. Legalább fél órára hűtőbe tesszük. Az almákat megpucoljuk, lereszeljük, és kifacsarjuk. Ízesítjük cukorral, fahéjjal és citromlével. Hűtés után a tésztát 2 részre osztjuk, és lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 0,5 cm vastagságúra. Egy tepsi alját kibéleljük sütőpapírral, erre kerül az első adag kinyújtott tészta, megszurkáljuk egy villával és megszórjuk vékonyan zsemlemorzsával. Erre terítjük szét az almás tölteléket, majd lefedjük a kinyújtott tészta másik felével. A tetejét is megszurkáljuk. Majd 180 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen kb. 30-40 percig sütjük.

https://youtube.com/shorts/cHN7_59-cI0?si=NJlptOH1yatpNEqU

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában