Öt méter dobostorta a csákvári Csuta-műhelyből

2025.02.07. 15:30

Guiness-rekordra készült el a száz méteres cukrászcsoda

A Csuta-cukrászműhelyben is csatlakoztak a budapesti kezdeményezéshez, Dobos C. József, a dobostorta atyja halálának századik évfordulója emlékére. Százméternyi dobostortát készítettek összefogással, majd a kész süteményt gyermekotthonoknak, családoknak osztották szét.

Guiness-rekordra készült el a száz méteres cukrászcsoda

 Csuta Zsolt mestercukrász

Fotó: Csuta család

Csuta Zsolt mestercukrász elnökségi tagja a Magyar Cukrász Ipartestületnek, ebbéli minősgében is azonnal csatlakozott a budapesti Dobos C. József Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola felhívásához. A patinás intézmény Guiness Rekord-kísérletként határozta el, hogy a névadó cukrász halálának századik évfordulójára készítenek száz méter dobostortát, természetesen szeletekben, amit aztán jótékonysági célra fordítanak. Amint az iskola papíron megjelent Dobos Hírlap I. évfolyamának 1. számából megtudhattuk, az intézmény 1895-ben nyitotta meg kapuit Budapesti Vendéglátó Tanoncok Iskolája néven! Azóta is működik, jogudtódja a ma harminc éve Dobos C. József nevét felvevő középiskola, ahol a Fejér vármegyei csákvári, országos hírnévre szet tett Csuta Zsolt maga is mestervizsgázott.

 Csuta Zsolt és lánya, Csuta Rita 
Fotó: Csuta család

A csákvári neves cukrászműhely ifjú vezetője, Csuta Rita maga is beállt kora reggel öt órakor az ötfős csapatba a családi műhelyben a dobostorta elkészítésébe. Sokan tudják ma már, de évekig tévhitben éltek számosan, hogy a dobostorta miért is dobos. A tetején a „grillázsfedőt” viselő csemege ugye kemény, harapós, talán mint egy dob, úgy is fest, úgy kopog, gondolták. 

Fotó: Csuta család

Ma kisbetűvel írjuk, átment a köznyelvi köztudatba, pedig a kitervelője, megalkotója Dobos C. Józsefről lett híres és máig népszerű a torta. Sokat olvashatnak róla, most csak annyit, hogy az 1847-1924-ig élt cukrász mester és kiváló szakíró József Carl Dobos nevében szerepel a C. , s ezt tradicionálisan meg is tartotta a szakmai és gasztronómiai emlékezet. Csuta Rita elmondta, hogy a legenda szerint a krémje tévedésből lett ilyen finom, bár látszólag egyszerű. A vajba só helyett cukrot szórtak, s a felhabosodott édes krém ötletet adott egy tortavariáció töltelékéhez, ami aztán más süteményekhez is utat talált.

Fotó: Csuta család

Az eltervezett száz méterből végül 112 méter lett, árulja el Rita a műhelytitkot, azaz 4500 szelet. Országos elosztásban sütötték, kenték, borították a „dobtetővel” a szakma képviselői, majd az iskolában összerakták őket. Csutáék az öt métert vállalták. január 5-én reggel fél nyolcra készen is lettek vele, s irány Budapest, a XIII. kerületi Angyalföld! Várták őket, dokumentáltak, fényképeztek, az iskola igazgatója, Nagy Edit köszönte a kollégáknak a közreműködést, s ismét útra keltek a dobostorták. 

Fotó: Csuta család

Tervek szerint küldték tovább gyermekotthonokba, családokhoz a friss finomságot - a jótékonyság fontos része volt a rekordkísérletnek. A csákvári tortákat véletlenül a Bicskei Kossuth Zsuzsanna Gyermekotthonba irányították, Ritáék megörültek a hírnek, hogy szinte „hazaviszik” a fővárost megjárt süteményeket.

Az angyalföldi Dobos C. József Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskolában rakták össze a több helyről érkezett friss dobostortákat
Fotó: Csuta család

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában