Mézeskalács házak között zakatol a vonat Csutáéknál

2024.12.15. 20:00

Hatvanháromezer gramm lisztből sült az édes téli világ

A csákvári Csuta cukrászdában tíz éve építenek Adventben vasúti terepasztalt, mézeskalács házak, templom, hegyek-völgyek között fut a kisvonat. Az idén mindennél nagyobb lett az édes mű, négy méter hosszan nyújt látványos képet a cukrászati alkotás.

Hatvanháromezer gramm lisztből sült az édes téli világ

Fotó: Csutáné Hámori Anikó

A Csuta cukrászda több traktusból áll, az igények szerint fokozatosan nagyobbították az épületet, a műhelyt, az udvart – foglalja össze az édesapa, Csuta Zsolt, az alapító és lánya, a szülői megbízatás alapján immár friss üzletvezető. A gyönyörű cserépkályha finom meleget áraszt, karácsonyi díszek és sütemény-ajándékok utalnak az Adventre, de most is kínálják magukat a különleges főzött fagylaltok. Az évszakok csak részben számítanak, már nem nehézség a hűtés-fűtés, a megszokott ízekhez ragaszkodnak a csákvári törzsvendégek, s a visszatérő vásárlók. Csuta Zsolt azzal is megalapozta jó hírét, hogy látványosak az új cukrászkészítményei, de elmaradhatatlanok az ősidőkből ismert hagyományos sütemények is.

Fotó: Zsohár Melinda

- Nálunk mindenki cukrász is – mondja büszkén Csuta Rita, a közgazdász üzletvezető. Beszél angolul és olaszul, de neki természetes volt, hogy az egyetem mellett cukrász és szakács szakmai végzettséget is szerzett. - Gyerekkorunktól bejártunk a cukrászdába, sosem köteleztek bennünket a szüleink, mi is így akartuk. Anya is tud sütni, mai napig beáll a pult mögé szemészorvos, gyermek szakorvos létére. Nagyon szereti mindezt, amit apa teremtett meg nekünk. Nagyobbik öcsém, András szintén végzett cukrász, most nincs annyit itthon, mert nemrégiben felvették a Four Seasons Hotelbe cukrásztanulóként, ami nagy kihívás. Ide alig lehet bejutni, s kemény a tanulás, a munka a világhírű luxus intézményben. Kisebbik öcsém, Gellért éppen kilóg a sorból, Madridban focizik a Rayo Vallecano utánpótlás csapatában, alig tizenöt évesen. Budaörsről igazolt oda, egy tehetségkutató szakember ajánlotta fel a nemzetközi mezőnybe, s ők „spanyolnak” látták a legjobbnak. Apáék izgultak egy kicsit, hiszen igen fiatal Gellért, de támogatják minden értelemben, ha ezt szeretné.

Rita nem magáról beszél elsősorban, hanem a családról, pedig ő maga is dinamikus, kedves fiatal nő, s ahogy belenőtt a családi vállalkozásba, vérévé is vált ez az élet. Ja, és nagyon szereti a süteményt, szögezi le karcsú, légies megjelenése ellenére. Közben megérkezik az édesapa, aki az idén megpróbál egy kicsit pihenni, bár nemigen sikerül neki. Idén hagyta abba a Felcsúti Letenyey Lajos Középiskolában a cukrászok oktatását az aranykoszorús cukrászmester. A létező összes díjat és elismerést elnyerte a szakmában, többször az ő fantáziadús terméke lett az Év fagylaltja. A Magyar Cukrász Ipartestület elnökségi tagja, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend cukrász szekciójának a vezetője, nem soroljuk. A kezdetekről szívesen azonban szívesen mesél. A háromgyermekes édesapa mondhatni negyedik gyermeke a cukrászat, ami 1999-ben, immár saját helyen, egy kis parasztházban indult.

- Mézeskalács háznak hívtuk, s megtartottuk ma is, a két éves történt bővítés és a műszakilag mindig a legmodernebb fejlesztések után is – mondja, s kitekintünk az ablakokon. Az udvaron Csákvár maketteken, imádja a nyári közönség. Dornyi Mihály lépésről lépésre építi meg a valóságosak hű másaként az Esterházy-hagyaték nevezetes épületeit. Itt a legjobb helyen vannak. Bent tágas tér, székek, asztalok, s átjáró vezet a mézeskalács-tájba.

Fotó: Zsohár Melinda

- A leszerelésem után, 1991-ben azonnal üzletvezető lettem , huszonegy éves koromtól cukrászkodom. A feleségem (Csutáné Hámori Anikó) diplomaosztója utáni napon összeházasodtunk, s 1992-től fogva vállalkozó vagyok. Harmincöten dolgoznak nálam télen, nyáron hatvanan. Tíz esztendeje építgetjük a mézeskalács terepasztalt, mindig kitalálunk valami újat hozzá. S miután kiköltözött a legelső cukrászda vendégtere a mézeskalács házunkból, ahogy nevezzük a családban és a műhelyben is az eredeti épületet, beköltöztettük a karácsonyi vonatos terepasztalt.

- Apa egy grillázsversenyen zsűrizte a mézeskalács- és grillázs-specialista Szélyes Magdolnát, s rátalált személyében az adventi építőnkre is – veszi át a szót ismét Csuta Rita. Magdolna azóta Csákvár közelébe költözött, s a Csuta-műhely oszlopos tagja. Végvári Csaba főcukrász, Magdolna, s még tizenegy munkatársuk készítette egy hónapig a gyönyörű édes tájat az idén. - A kialakításához 1200 brióst szeleteltek fel, 63 kiló lisztet használtak fel, azaz 63 ezer grammot – mondja  cukrásznyelven Rita. - 81 kilogramm cukor, 300 tojás kellett hozzá, a kisvonat 1,72 kilométer per óra sebességgel halad! A kéttornyú templom olyan, mint a csákvári, de a többi mesebéli táj. Két Betlehemben is látható a Kisjézus, a háromkirályok, lovasszánon sietnek hozzájuk a havas utakon. Forog a malomkerék, a befagyott kerti tavon korcsolyáznak, integet a Mikulás, az interaktív táblán nyomogathatóak a fények, vezényelhető a vasút. A csákvári óvodások elámulva nézték, s meleg teát ittak, mézeskalácsot eszegettek a romantikus hangulatban itt jártunkkor. De nemcsak a gyerekeket varázsolja el ez az idill. Ebből sose növünk ki.
 

Fotó: Zsohár Melinda

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában