2024.12.13. 18:53
Damniczki Balázs elárulta, szerinte miért ennyire felkapott a Dubai csoki
Hetek óta lázban tartja az embereket az úgynevezett Dubai csoki, ami leegyszerűsítve pisztáciakrémmel és cérnametélt-szerű tésztával töltött csokoládé. De mit gondol erről a fehérvári cukrászmester, Damniczki Balázs? A feol.hu megkérdezte.
Első olvasatra vagy hallomásra érdekes kombinációnak tűnhet a tészta és a pisztáciakrém egyvelege, pláne, ha ezek még egy csokoládéba is vannak töltve, de ezrek imádják. Ennek okáról kérdeztük a Damniczki Cukrász Manufaktúra tulajdonosát. Vajon mi a Dubai csoki titka? Tényleg ekkorát szól a csoki, pisztácia és tészta trió?
A cukrászmester mindenekelőtt leszögezte a Dubai csoki egyik fő alapanyaga, a pisztácia csak nálunk, Magyarországon, Közép-Európában tombol ennyire, más országok már jóval korábban felfedezték és hasznosították különféle desszertekben. Maga a Dubai csoki pedig véleménye szerint két dolog miatt ’szól’ ekkorát. Egyrészt a népszerű alkalmazásnak, a TikTok-nak köszönhető, ahol internetes trend lett az elkészítése, kóstolása, másrészt pedig a nevének. Mint mondta a Dubai egy nagyon jó hívószó, a gazdagságot, az elérhetetlen luxusvilágot és költekezést képviseli. Dubai egy státusszimbólummá nőtte ki magát, így már csak ezért is ügyes névválasztás volt a megálmodója részéről, aki nem mellesleg egy török származású hölgy.
A Dubai csokiról, valamint annak eredetéről egyébként a mindmegette.hu is írt, e szerint az eredeti dubai csoki megálmodója, Sarah Hamouda, aki 2001-ben alapította meg Dubaiban édességgyártó vállalkozását, a FIX Dessert Chocolatier nevű céget.
„Az extra töltelékes csokoládé ötlete személyes vágyból fakad: amikor második gyermekével volt várandós, a hagyományos csokoládék egyszerűen nem tudták kielégíteni az édesség utáni vágyát. Valami sokkal egyedibbre vágyott, mind ízvilágban, mind textúrában. Így alakult ki a ropogós, töltött csokoládészeletek koncepciója, ami hat alapízben érhető el, és kizárólag az Egyesült Arab Emírségekben kapható, Dubajban és Abu-Dzabiban” – írják.
A Dubai csoki hozzávalói:
- tejcsokoládé vagy étcsokoládé
- kadayif tészta
- vaj
- pisztáciakrém
- tahini
A Dubai csoki elkészítése:
A forma aljába olvasztott tej- vagy étcsokoládét öntünk, majd hűtőbe tesszük dermedni. Amíg megdermed elkészítjük a ropogós és krémes tölteléket. Ehhez egy serpenyőben, olvasztott vajon megpirítjuk a kadayif tésztát, amit aztán pisztáciakrémmel és tahinivel (szezámmagkrémmel) összekeverünk. Ha ez meg van és a csoki megdermedt, ráöntjük a kihűlt töltelétek, és egy újabb réteg tej- vagy étcsokival zárjuk az édességet. Ismét a hűtőben pihentetjük, majd ha a csoki teljesen megdermedt, kifordítjuk a formából, és szoba-hőmérsékleten hagyjuk kicsit, hogy a megdermedt töltelék visszamelegedjen – osztotta meg a receptet a mindmegette.hu
Visszatérve Damniczki Balázsra, szerinte a Dubai csoki voltaképpen egy pisztáciás baklava csokiba zárva. Ám ez, ahogy az a legtöbb trend hamar lecseng, így ő egyelőre nem tervezi, hogy valamilyen formában megjelenik náluk a termékkínálatban, most sokkal inkább a szaloncukorra összpontosítanak.
Amennyiben kedvet kaptál az elkészítéséhez, de a boltban nem kapható pisztáciakrém, azt viszonylag könnyen otthon is el lehet készíteni, ehhez alább egy segítő videó: