2024.08.05. 20:00
Így születnek a hagyományok: mindenki spájza, a Fülei Éléstár
Először egy hónappal ezelőtt írtunk arról a helyi kezdeményezéséről, mely Fülén a Fülei Éléstár nevet viseli, célja pedig az, hogy az ott élők helyben termesztett vagy előállított árukhoz juthassanak, de emellett a közösségépítés sem utolsó szempont.
Forrás: Fülei Éléstár FB-oldal
Cseh Gabriella, ötletgazda akkor úgy fogalmazott lapunknak az Éléstár életre hívása kapcsán, hogy szeretne minél háztájibb alapanyagokhoz hozzájutni helyben és egyszerűen, illetve lehetőséget biztosítani a helyi háztartásokban megtermelt feleslegek árulására. Július 6-án aztán megrendezték az első Fülei Éléstárat, ami hatalmas sikernek örvendett a helyeik körében, aztán jött a következő hétvége, a következő és a következő. Mostanra pedig, egy hónappal az indulás óta, már olyannyira megnőtt az érdeklődők száma, hogy az árusok és velük együtt a portékák is kibővültek.
Gabriella az elmúlt alkalmakat összegezve a feol.hu-nak elmondta: vannak olyan áruk, mint a zöldségek és gyümölcsök, amik minden hétvégén vannak, de többnyire változó, hogy éppen mik sorakoznak fel az asztalokon. Az első alkalmon például a zöldségek és gyümölcsök mellé társultak még házi szörpök és lekvárok, tojás, kecske termékek, méz és különböző sütemények. Legutóbb pedig már olyan kuriózum is volt, mint a cukkini krém és a kenyérlángos. De a házi alapanyagokon túl arra is volt lehetőség, hogy festményt vásároljanak a festészet kedvelői.
Az érdeklődők és árusok száma mellett pedig lehet a siker egy másik mérőfoka az, hogy Gabriellát már megkeresték egy másik Fejér megyei településről is, hogy ők is szeretnének hasonlót.