A legfiatalabb vezetők egyikeként kezdte

2024.07.10. 11:30

Elutasították a bicskei iskolaigazgató pályázatát

Petíciót indítottak a szülők, volt tanítványok Bárányos József érdekében, akinek igazgatói pályázatát nem fogadta el a Belügyminisztérium. A szakember huszonhárom éve áll a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola élén, egyedül pályázott a vezetői posztra.

Zsohár Melinda

Bárányos József

Bicske járási székhely is, a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola állami oktatási intézmény, meghatározó a városban (a másik intézmény a Szent László Katolikus Általános Iskola). Bárányos József jelenlegi igazgató megbízatása idén augusztus 15-én lejár, s bár egyetlen jelentkezőként nyújtotta be pályázatát, miként 2001-től mindig, a Belügyminisztérium elutasította azt. Bicskén megmozgatta a közvéleményt, amikor Bárányos József maga adta hírül közösségi oldalán rövid videóban a hírt, nem titkolván csöndes lesújtottságát. Elmondta, hogy pályázatát a Székesfehérvári Tankerületi Központ és a Klebelsberg Központ sem támogatta. Bár még nem érkezett el a határidő, leszögezte, továbbra is anyaintézményében kíván maradni, s folytatja pedagógusi hivatását. Lapunknak egyelőre nem kívánt nyilatkozni az igazgató, a történetet a meglévő információk összesítésével tesszük közzé.

Az 1967-es születésű, tősgyökeres bicskei Bárányos József 1989-ben kezdett el tanítani az akkor még a Bicskei 2-es számú Általános Iskola nevet viselő intézményben, miután átvette biológia-technika szakos főiskolai  diplomáját. Harmincadik születésnapja előtt egy nappal nyerte el az Alcsútdobozi Általános Iskola igazgatói állását, ahonnan négy év után, az ötéves mandátuma lejárta előtt egy esztendővel visszatért Bicskére. 2001-ben elnyerte az immáron Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola vezetői posztját. (Az 1-es és 2-es iskolát összevonták). Mint megtudtuk, azóta is minden ciklusban egyedüli pályázóként nyerte el az újabb kinevezést; nemcsak kívülről, de kollégái közül sem jelentkeztek a pozícióra. Időközben egyetemi végzettséget szerzett pedagógia szakos előadóként, közoktatásvezetői szakvizsgát tett, tagintézmény-vezetőként dolgozott középiskolai felnőttképzésben, s az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán óvodapedagógusok képzésében is részt vett. Felkérésre közreműködött a 2014-ben indított pedagógusi életpálya-modell kidolgozásában, e helyt is részt vett a szakértők képzésében, illetve a mai napig végzi a pedagógusok minősítését és ellenőrzését.

Némi találgatás övezi e szakmai életút mellett pályázatának elutasításának körülményeit azért is, mert Bárányos József a helyi közélet aktív tagja, fideszes önkormányzati képviselő jelenleg is. Először 1998-2002 között volt a testület tagja, majd 2010-től folyamatosan, napjainkig. Minden választáskor az egyik legtöbb szavazattal nyerte el a helyiek bizalmát. A különböző portálokon olvasható, hogy Bárányos igazgató 2018-ban alkalmazta a jogerős ítélet előtt K. Endrét, aki a bicskei gyermekotthon pedofíliával vádolt és büntetését töltő V. J. igazgató helyettese volt, s őt is elítélték bűnrészességgel. Többek véleménye szerint a miniszter és a köztársasági elnök lemondásához vezető ügy folyománya Bárányos József igazgató pályázati elutasítása, de erről lapunknak sem áll rendelkezésre semmiféle dokumentum. A hivatalos indoklásban annyi szerepel, hivatkoznak források, hogy „a Belügyminisztérium súlyos szakmai és etikai kifogások miatt” nem támogatja az igazgató mandátumának meghosszabbítását.

A szülők, kollégái és a helyi lakosok több száz fős csoportja írta alá a petíciót, amellyel tiltakoznak az igazgató vezetői elmozdítása miatt, s remélik a döntés megváltoztatását. Tudomásunk szerint Bárányos József nem tesz lépéseket ez ügyben, rövid információkat, szülők, tanítványok levelét teszi közzé közösségi oldalán. Felmerül a kérdés sokak számára, hogy a politikai és a szakmai vetületét külön kezeljék az adott ügynek, azaz az igazgató önkormányzati képviselői munkáját és pedagógusi hivatását és pozícióját ne mossák egybe.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában