Frissen Fejérből

2024.06.27. 13:00

Városi ünnepséget tartottak Szent László Napja alkalmából (galéria)

Csütörtökön tartotta hagyományos Szent László-napi ünnepségét a Magyar Honvédség a Prohászka ligetben, a Szent László-szobornál. Az ünnepségen díszőrök és történelmi zászlók kíséretében megemlékező beszédek hangzottak el és koszorúzásra is sor került.

Gombor Lili

A történelmi zászlók elvonulása a Szent László-szobortól

Fotó:  Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Június 27-én, csütörtök délelőtt a belvárosból is hallani lehetett a Magyar Honvédség Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar térzenéjét. A Prohászka térhez közeledve már messziről lehetett látni a történelmi zászlókat, és a Szent László-szobornál gyülekező megemlékezőket. 

A Magyar Honvédség Szent László-napi ünnepségén Ugrits Tamás püspöki helynök megemlékező beszédében elmondta, hogy amikor az egyház valakit szentté avat, akkor személyét mint példaképet és közbenjárót állítja a hívek és minden jószándékú ember elé. – A szentek nem sztárok, nem celebek, akik a divat változásával gyorsan feledésbe is merülnek, hanem személyük és példájuk időtálló érték a történelemben. Szent László király személye is ilyen érték, példakép és közbenjáró. A lovagkirály Szent László bátorságát, hősiességét nem érthetjük meg az Istenhez fűződő kapcsolata nélkül. A király valóban szent volt, nem csak egy vakmerő, szerencsés hadvezér. Minden szava és tette arra a hitre és imádságra épült, amely elkötelezett kereszténységét jellemezte. Szent László példakép, aki példát mutat nekünk az Isten felé vezető úton és az emberek iránti szolgálatban is – fogalmazott Ugrits Tamás.

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Pozderka Zoltán ezredes, a Magyar Honvédség Szárazföldi parancsnokság megbízott parancsnok-helyettese tisztelettel köszöntötte az egybegyűlteket Szent László, a lövészkatonák védőszentjének szobránál. Mint elmondta, ez a helyszín kiemelt fontosságú, hiszen innen nem messze, a Nagyboldogasszony-bazilikában koronázták királlyá I. Lászlót 1077-ben. A lovagkirály uralkodása alatta a Magyar Királyság meg tudta erősíteni pozícióját és szerepét a vidéken. I. László a mai napig az ezeréves magyar vitézség példaképe. A magyar katonák, a Magyar Honvédség a mai napig a magyar haderő gerincét jelentik – fogalmazott Pozderka Zoltán.

A megemlékezés végén a Szent László-szobornál koszorút helyezett el Cser-Palkovics András polgármester és Buday Attila, a Fejér Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója, valamint Ugrits Tamás püspöki helynök, Pozderka Zoltán ezredes, a Magyar Honvédség Szárazföldi Parancsnokság megbízott parancsnok-helyettese, továbbá Kerékgyártó Ferenc alezredes, a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság törzsigazgatója és Emanuele Patalano ezredes, a NATO Erőket Integráló Elem parancsnokhelyettese.

Fotó: Nagy Norbert / FMH

A rendvédelmi szervek képviseletében koszorút helyezett el Takács Tamás, a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság főkapitány-helyettese, Horváth Zoltán rendőralezredes, a Székesfehérvári Rendőrkapitányság rendőrkapitánya és Rábóczki Zsolt tűzvédelmi alezredes, vármegyei polgári védelmi főfelügyelő.

A Fejér Megyei Honvéd Nyugállományúak Székesfehérvári Klubjának nevében koszorút helyezett el Németh Nándor nyugállományú alezredes és Posztl Mihály nyugállományú alezredes, a szervezet elnökségi tagja, valamint Oláh Gábor nyugállományú őrnagy, elnökhelyettes. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában